pascha limonkowa

Pascha limonkowo-kokosowa

Klasyczną paschę robiłam już kilka razy. W tym roku postanowiłam zaszaleć i wprowadzić do naszego świątecznego menu tropikalny akcent. Przygotowałam paschę, a więc deser z orzechów i bakalii zanurzonych w serku, o kokosowo-limonkowym smaku.

Czym jest pascha

Pascha to deser z sera, zwykle mielonego, z dodatkiem smażonych skórek z cytrusów i bakalii. Paschę podawało się tradycyjnie na wschodzie naszego kraju. Korzenie tego słodkiego deseru sięgają Rosji i Ukrainy. To tam, raz do roku, na Wielkanoc podawało się w Rosji – kulicz, a na Ukrainie – paskę, zwaną też chlebem wielkanocnym. Według tradycyjnego przepisu deser przygotowywało się ze świeżo zrobionego twarogu, który ucierano z masłem i bakaliami, a poźniej odsączano na gazie lub gęstym sicie, aby oddzielić z sera resztki serwatki, a następnie kroić go jak chlebek. 

pascha
Pascha Wielkanocna

Pastuszkańska pascha

Aby nie było nudno i żeby nie odgrzewać po raz setny tego samego przepisu pozwoliłam sobie przygotować paschę limonkową. Wiem, brzmi to może trochę zagraniczne, ale limonka to wdzięczny owoc o zapachu toniku, który dostaniesz w każdym większym markecie. No, aż żal nie skorzystać. Wracając do paschy. W smaku przypomina sernik na zimno, albo klasyczny, choć gęsty, krem do tortu. Jest naprawdę smaczna i przyjemna!

Składniki

  • 800 g tłustego, kremowego twarogu zw. tł. 18 %
  • 100 g miękkiego masła
  • 150 g cukru pudru
  • 4 żółtka rozm. M.
  • 2 limonki 
  • 50 g chipsów kokosowych (ewentualnie wiórków)
  • 6 g cukru z wanilią

Przygotowanie

  1. Składniki powinny być w temp. pokojowej.
  2. Miękkie masło utrzyj z cukrami na puch. 
  3. Dodawaj po żółtku, każde kolejne po połączeniu się składników.
  4. Do masy dodaj skórkę otartą ze sparzonych limonek, jedynie zieloną część. 
  5. Następnie dodawaj po 2-3 łyżkach ser, miksując na wolnych obrotach, mikserem. 
  6. Gotową paschę wymieszaj z chipsami kokosowymi.
  7. Wymieszaną paschę przełóż na gazę, ściśnij i zwiąż w kulkę.
  8. Włóż paschę na nieduże sitko, umieszczone nad miską, aby serwatka mogła z niej wypłynąć. 
  9. Przygnieć paschę talerzem lub kamykiem.
  10. Odstaw paschę na noc do lodówki.
  11. Następnego dnia wylej serwatkę, a paschę udekoruj dodatkową porcją skórki i chipsów.