baba drożdżowa

Baba drożdżowa z białym makiem

Drożdżowe baby to Wielkanocna klasyka. Uwielbiam je za ich aromat i pyszny, słodki lukier. Drożdże to wdzięczny kuchenny pomocnik, który jeśli umiejętnie się z nim obchodzisz, pomaga stworzyć przepyszne wypieki. Moją babę przygotowałam z dodatkiem moczonych w likierze pomarańczowym rodzynkach i białym makiem. To idealne połączenie. Ale możesz też upiec babę bez masy makowej, a nawet bez rodzynek, po prostu je pomiń. Zaręczam Ci, drogi Czytelniku jest przepyszna!

Babka drożdżowa

Właśnie piję kawę i myślę o tej babie, której ugryzłam jedynie kawałek, bo resztę zjadła ekipa filmowa. Nie, nie skarżę się Drogi Czytelniku, dlatego, że najchętniej gotuję i piekę właśnie dla ludzi, żeby sprawiać im radość. Po prostu  wspominam ją z sentymentem. Pyszna, mięciutka i bardzo maślana baba z cudownym, cytrynowym lukrem… Idealnie przydałaby się do czarnego american, które sączę. W związku z tym wyjątkowym smakiem sugeruję, żeby pojawiła się na Twoim Wielkanocnym stole i jeśli wybierasz jeden wielkanocny wypiek wybierz właśnie ją.

baba drożdżowa
Pyszna baba drożdżowa na Wielkanoc

Zaczyn na babę

Jeśli używasz drożdży świeżych musisz przygotować zaczyn do ciasta . W przeciwieństwie do drożdży świeżych, drożdże suszone są “łatwiejsze” w obsłudze i możesz pominąć robienie zaczynu. Przede wszystkim musisz jednak ocenić swoje cukiernicze umiejętności. Drożdżom suszonym trzeba zaufać, to coś jak randka w ciemno z kimś kto ma piękne zdjęcia na Tinderze, ale nie do końca przypomina swoją wirtualną wersję na żywo. Reasumując – nigdy nie wiadomo co z tego wyjdzie i musisz mieć pewne doświadczenie, aby ocenić Wasze wspólne szanse na sukces. Natomiast świeże drożdże rosną na bieżąco i od razu widzisz czy są żywe i czy Twoje ciasto wyrośnie. A życzę Ci, aby wyrosło do nieba. 

Drożdże świeże czy suszone

Konkludując, do słodkich wypieków polecam Ci używanie drożdży świeżych. Wytrawne, np. pizze, chleby czy focaccie wyjdą piękne z drożdży suszonych. A to wszystko przez zawartość cukru, słodkie wypieki mają go więcej, a drożdże świeże lepiej radzą sobie z jego przerabianiem go na dwutlenek węgla. Bo właśnie na tym polega wyrastanie ciasta drożdżowego.

 

baba drożdżowa
Baba drożdżowa z lukrem

Dodatki do baby czy goła baba

Jeśli lubisz świeżą drożdżówkę bez dodatków po prostu je pomiń. Mi natomiast, jako blogerce kulinarnej, raczej nie wypada przygotowywać gołej baby. W ogóle gołe baby, czy to drożdżowe czy nie, to zwykle temat tabu, z pewnością wymagający cenzury, nie tylko w kulinarnym światku. Na zakończenie dodam – baw się gotowaniem! Do baby możesz dorzucić różne składniki – kawałki czekolady i skórek pomarańczowych, jak we włoskiej Panettone, czy kandyzowane wiśnie, typowe dla kuchni brytyjskiej. Eksperymentuj! Niech przepis na ciasto drożdżowe będzie Twoją bazą.

Składniki

forma do baby o śr. 25-26 cm

ciasto: 

  • 350 g mąki tortowej
  • 30 g drożdży świeżych lub 7 g suszonych 
  • 100 g cukru
  • 125 ml mleka (1/2 szklanki)
  • 100 g stopionego masła
  • 12 g cukru z wanilią
  • 1 jajko
  • 2 żółtka
  • szczypta soli 

dodatkowo:

  • 150 g białej masy makowej
  • 1 łyżeczka esencji migdałowej

rodzynki:

  • 40 g rodzynek
  • 50 ml likieru Cointreau 
  • 70 ml gorącej wody 

lukier:

  • 1/2 białka jaja
  • sok z 1/2 cytryny
  • 200-250 g cukru pudru

do formy:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka bułki tartej

Przygotowanie

  1. Rodzynki zalej gorącą wodą wymieszaną z likierem. Odstaw.
  2. Mąkę przesiej do miski. Z boku mąki wsyp szczyptę soli (nie może mieć styczności z zaczynem – sól zabija drożdże).
  3. Zrób w mące dołek. 
  4. Mleko podgrzej do 36 stopni – powinno być letnie.
  5. Drożdże wymieszaj w miseczce z 3 łyżkami cukru, dzięki temu ładnie wyrosną. 
  6. Następnie dolej do nich mleko i ponownie wymieszaj. 
  7. Drożdże wlej do dołka w mące i zbierz łyżką mąkę, aby zaczyn miał konsystencję rzadkiego jogurtu naturalnego. 
  8. Odstaw ciasto przykryte ściereczką 10-15 minut, aby wyrósł. 
  9. Do ciasta dodaj resztę cukru, cukier waniliowy, żółtka i jajko. 
  10. Zacznij wyrabiać ciasto. 
  11. Gdy się połączy wlewaj do niego stopione letnie masło (tylko nie gorące, bo ciasto Ci nie urośnie).
  12. Wyrabiaj ciasto w mikserze lub ręcznie przez 10 minut, aż będzie jędrne i lśniące. 
  13. Pamiętaj, że ciasto na babę nigdy nie jest tak zwarte jak ciasto np. na pizzę. Jest rzadsze. 
  14. Odstaw ciasto przykryte szczelnie folią spożywczą do wyrośnięcia, na min. godzinę. 
  15. Ciasto przełóż na blat i zagnieć z rodzynkami. 
  16. Rozciągnij lub rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 35×15
  17. Masę makową wymieszaj z ekstraktem i rozsmaruj na cieście. 
  18. Formę wysmaruj masłem i wysyp bułką – tylko dokładnie, żeby baba nie została w formie.
  19. Zroluj ciasto i przełóż do formy z kominem. 
  20. Odstaw babę na 20 min do wyrośnięcia. 
  21. Piecz babę w rozgrzanym do 180 stopni piecu, przez 40-45 minut. 
  22. Babę wystudź.
  23. Lukier: składniki wymieszaj widelcem. Zostanie Ci trochę lukru. Lukier konsystencją powinien Ci przypominać gęstą śmietanę.
  24. Lukrem udekoruj babę. 
  25. Gdy zastygnie możesz ją kroić. Nareszcie!