Drożdżowe baby to Wielkanocna klasyka. Uwielbiam je za ich aromat i pyszny, słodki lukier. Drożdże to wdzięczny kuchenny pomocnik, który jeśli umiejętnie się z nim obchodzisz, pomaga stworzyć przepyszne wypieki. Moją babę przygotowałam z dodatkiem moczonych w likierze pomarańczowym rodzynkach i białym makiem. To idealne połączenie. Ale możesz też upiec babę bez masy makowej, a nawet bez rodzynek, po prostu je pomiń. Zaręczam Ci, drogi Czytelniku jest przepyszna!
Babka drożdżowa
Właśnie piję kawę i myślę o tej babie, której ugryzłam jedynie kawałek, bo resztę zjadła ekipa filmowa. Nie, nie skarżę się Drogi Czytelniku, dlatego, że najchętniej gotuję i piekę właśnie dla ludzi, żeby sprawiać im radość. Po prostu wspominam ją z sentymentem. Pyszna, mięciutka i bardzo maślana baba z cudownym, cytrynowym lukrem… Idealnie przydałaby się do czarnego american, które sączę. W związku z tym wyjątkowym smakiem sugeruję, żeby pojawiła się na Twoim Wielkanocnym stole i jeśli wybierasz jeden wielkanocny wypiek wybierz właśnie ją.
Zaczyn na babę
Jeśli używasz drożdży świeżych musisz przygotować zaczyn do ciasta . W przeciwieństwie do drożdży świeżych, drożdże suszone są “łatwiejsze” w obsłudze i możesz pominąć robienie zaczynu. Przede wszystkim musisz jednak ocenić swoje cukiernicze umiejętności. Drożdżom suszonym trzeba zaufać, to coś jak randka w ciemno z kimś kto ma piękne zdjęcia na Tinderze, ale nie do końca przypomina swoją wirtualną wersję na żywo. Reasumując – nigdy nie wiadomo co z tego wyjdzie i musisz mieć pewne doświadczenie, aby ocenić Wasze wspólne szanse na sukces. Natomiast świeże drożdże rosną na bieżąco i od razu widzisz czy są żywe i czy Twoje ciasto wyrośnie. A życzę Ci, aby wyrosło do nieba.
Drożdże świeże czy suszone
Konkludując, do słodkich wypieków polecam Ci używanie drożdży świeżych. Wytrawne, np. pizze, chleby czy focaccie wyjdą piękne z drożdży suszonych. A to wszystko przez zawartość cukru, słodkie wypieki mają go więcej, a drożdże świeże lepiej radzą sobie z jego przerabianiem go na dwutlenek węgla. Bo właśnie na tym polega wyrastanie ciasta drożdżowego.
Dodatki do baby czy goła baba
Jeśli lubisz świeżą drożdżówkę bez dodatków po prostu je pomiń. Mi natomiast, jako blogerce kulinarnej, raczej nie wypada przygotowywać gołej baby. W ogóle gołe baby, czy to drożdżowe czy nie, to zwykle temat tabu, z pewnością wymagający cenzury, nie tylko w kulinarnym światku. Na zakończenie dodam – baw się gotowaniem! Do baby możesz dorzucić różne składniki – kawałki czekolady i skórek pomarańczowych, jak we włoskiej Panettone, czy kandyzowane wiśnie, typowe dla kuchni brytyjskiej. Eksperymentuj! Niech przepis na ciasto drożdżowe będzie Twoją bazą.
forma do baby o śr. 25-26 cm ciasto: dodatkowo: rodzynki: lukier: do formy:Składniki
Przygotowanie