Schab faszerowany śliwką to tradycyjna polska przystawka. Przygotowuję go od święta, gdy wiem, że odwiedzą nas goście, bo moje dzieci nie lubią suszonych śliwek i jest dla nich wątpliwym przysmakiem. Natomiast ja i reszta dorosłych uważamy, że schab ze śliwką jest wspaniałą przystawką lub świątecznym obiadem. Świetnie smakuje na zimno, np. z chrzanem, jak i na gorąco, podany z ciemnym, esencjonalnym sosem.
Jaki schab wybrać do pieczenia
Przede wszystkim dobrej jakości mięso gwarantuje udany efekt końcowy. W związku z tym im lepsze mięso, np. ze świni z ekologicznej hodowli, tym lepsza pieczeń. Ale wiem też, że trudno jest kupić takie mięso, dlatego mam dla Ciebie kilka rad, jak wybierać mięso w zwykłym sklepie. Zwróć uwagę na to, aby schab był jędrny, o ładnym świeżym zapachu mleka i w jasnoróżowym kolorze. Przede wszystkim schab nie może być siny i w żadnym wypadku nie może mieć wybroczyn czy nacieku z wody.
Jakie śliwki wybrać do schabu?
Przede wszystkim suszone lub wędzone, ale bez pestek, łatwo o nich zapomnieć i np. podczas ugryzienia pestki ukruszyć sobie ząb. Najsmaczniejsze będą miękkie śliwki o wyrazistym aromacie. Koniecznie wybierz śliwki niesiarkowane, dlatego, że siarkowane bakalie nie są przyjazne, ani dla Twojego zdrowia, ani dla Twojego brzucha. W przeciwieństwie do siarkowanych, niesiarkowane śliwki suszone są wspaniałym dodatkiem do schabu i nadają mu niesamowity aromat. Jeśli masz chęć na eksperymenty (ja czasem tak robię) możesz kupić dwa rodzaje śliwek – jedne do nadziania schabu (zwyczajne, miękkie i bezpestkowe) a drugie (mocno wędzone, dymne, z pestką) dorzucić do marynowania mięsa.
Jak długo marynować schab?
Jeśli masz czas marynuj schab nawet 24 godziny. Ja zwykle używam maszyny próżniowej i marynuję mięso nawet 2-3 dni, po tym czasie jest niesamowicie pyszne i aromatyczne. Nie przejmuj się jeśli nie masz takiej maszyny, po prostu przechowuj mięso w szczelnym pojemniku w lodówce. Jeśli nie masz czasu i z marszu pieczesz schab, dodaj do mięsa więcej przypraw (1/2 więcej), aby smak pieczeni był bardziej wyrazisty. W końcu każdemu zdarza się mieć niezapowiedzianych gości (może w pandemii rzadziej, ale jednak i warto być przygotowanym na każdą ewentualność).
Składniki
Przygotowanie