ryba po grecku

Ryba po grecku

Ryba po grecku to tradycyjne danie wigilijne, o którym żaden Grek nie słyszał przed przyjazdem do Polski. Choć zwykle jest przystawką wigilijną świetnie sprawdzi się na wszystkich rodzinnych imprezach i na Sylwestrze, gdzie będzie pyszną, lekką i sycącą przekąską.

Jaką rybę wybrać do ryby po grecku?

Najlepsza będzie biała ryba o filecie bez ości. Z pewnością świetnie sprawdzi się filet z dorsza czarnego, mintaja czy miruny. Ryba może być zamrożona lub świeża (zwykle odmrożona w sklepie). Odmrażaj ją na talerzu w lodówce. W przeciwieństwie do świeżej ryby mrożoną trzeba po odmrożeniu dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym, aby filet po usmażeniu był zwarty.

ryba po grecku
Ryba po grecku z warzywami

Składniki

  • 400 g filetów z dorsza czarnego
  • olej do smażenia
  • mąka np. kokosowa do obtoczenia
  • sól, czosnek suszony

zalewa:

  • 500 ml przecieru z pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 350 g mrożonych warzyw mieszanka włoszczyzna paski
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • sól

Przygotowanie

  1. Rybę pokrój na 4-5 cm kawałki i natrzyj solą oraz czosnkiem.
  2. Przykryj i odstaw ją na 15-20 min.
  3. Rozgrzej olej, tak aby pokrywał 1 cm warstwą patelnię.
  4. Rybę obtocz w mące.
  5. Na gorącym oleju smaż ryby, po 3-4 minuty z każdej strony.
  6. W międzyczasie przygotuj zalewę.
  7. Zamrożone warzywa zalej 100 ml wody i przecierem z koncentratem. Duś je do miękkości około 10 minut.
  8. Do warzyw dodaj cukier, ocet i przyprawy. Duś kolejne 5-6 minut.
  9. Spróbuj sosu. Powinien być wyrazisty. Słodki, kwaśny i słony jednocześnie. Jeśli taki nie jest dopraw go – ocet, octowi nie równy.
  10. Gorące warzywa z sosem układaj w pojemniku na zmianę z rybą. Ryba musi być szczelnie pokryta warzywami i sosem.
  11. Odstaw do przestudzenia, zamknij, a później wstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki się połączyły.