Ryba po grecku to tradycyjne danie wigilijne, o którym żaden Grek nie słyszał przed przyjazdem do Polski. Choć zwykle jest przystawką wigilijną świetnie sprawdzi się na wszystkich rodzinnych imprezach i na Sylwestrze, gdzie będzie pyszną, lekką i sycącą przekąską.
Jaką rybę wybrać do ryby po grecku?
Najlepsza będzie biała ryba o filecie bez ości. Z pewnością świetnie sprawdzi się filet z dorsza czarnego, mintaja czy miruny. Ryba może być zamrożona lub świeża (zwykle odmrożona w sklepie). Odmrażaj ją na talerzu w lodówce. W przeciwieństwie do świeżej ryby mrożoną trzeba po odmrożeniu dokładnie wytrzeć ręcznikiem papierowym, aby filet po usmażeniu był zwarty.
Składniki
400 g filetów z dorsza czarnego
olej do smażenia
mąka np. kokosowa do obtoczenia
sól, czosnek suszony
zalewa:
500 ml przecieru z pomidorów
2 łyżki koncentratu pomidorowego
350 g mrożonych warzyw mieszanka włoszczyzna paski
5 łyżek cukru
5 łyżek octu jabłkowego
1 łyżeczka wędzonej papryki
3 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
sól
Przygotowanie
Rybę pokrój na 4-5 cm kawałki i natrzyj solą oraz czosnkiem.
Przykryj i odstaw ją na 15-20 min.
Rozgrzej olej, tak aby pokrywał 1 cm warstwą patelnię.
Rybę obtocz w mące.
Na gorącym oleju smaż ryby, po 3-4 minuty z każdej strony.
W międzyczasie przygotuj zalewę.
Zamrożone warzywa zalej 100 ml wody i przecierem z koncentratem. Duś je do miękkości około 10 minut.
Do warzyw dodaj cukier, ocet i przyprawy. Duś kolejne 5-6 minut.
Spróbuj sosu. Powinien być wyrazisty. Słodki, kwaśny i słony jednocześnie. Jeśli taki nie jest dopraw go – ocet, octowi nie równy.
Gorące warzywa z sosem układaj w pojemniku na zmianę z rybą. Ryba musi być szczelnie pokryta warzywami i sosem.
Odstaw do przestudzenia, zamknij, a później wstaw do lodówki na kilka godzin, aby smaki się połączyły.
O mnie
Ania Pastuszka
Ania Pastuszka. Dziennikarka, blogerka i scenarzystka. Kuchnia od zawsze była jej pasją. Gotuje od blisko 20. lat. Od wielu lat pokazuje swoje proste i pyszne przepisy w Telewizji i Internecie. Więcej o mnie »