sałatka z avocado

Sałatka jajeczna z avocado

Sałatki na Wielkanocnym to podstawa. Ja połączyłam tradycyjny aspekt świąt z nowoczesnym twistem. Mianowicie sałatkę jarzynowo-jajeczną z avocado. Z dodatkiem groszku, ogórków i cebuli ma bardzo dobrze zbalansowany smak. Jest też chrupiąca i bardzo smaczna. Na pewno Ci posmakuje!

Jak wybrać dobre avocado

Przede wszystkim zwróć uwagę na jakość i stopień dojrzałości avocado. Smaczliwki, tak avocado nazywa się po polsku, bywają zdradliwe. Dobre avocado musi być miękkie i dojrzałe bez ciemnych plam na skórce. Jeśli ma plamy, pewnie było obite w transporcie i w środku zaczęło się już psuć. Jeśli jest tanie i nie pachnie pleśnią kup je, ponieważ warto przygotować z niego guacamole. Lecz jeśli kosztuje tyle co normalnie, wybierz owoc z ładną skórką. Uważaj na skórka z pestki avocado jest bardzo gorzka. Dlatego jeśli oddzieliła się od pestki podczas krojenia i dotykała miąższu umyj owoc i nóż przed krojeniem. Taka skórka może zepsuć każde danie, wierz mi.

Groszek zielony

Jeśli czegoś nie lubię, to z pewnością najbardziej nie trawię groszku konserwowego z puszki. Brrrr. Nie lubię go za obrzydliwy, sinozielony kolor, przywodzący na myśl zombie, albo twarz Michaela Keatona w filmie Beetlejuice. Jeśli istnieje piekło i do niego trafię, będę jadła obślizgłe ostrygi i przegryzała je właśnie groszkiem z puszki. Dlatego od wielu lat nie używam go do sałatek, bo po pierwsze jest niesmaczny i źle się po nim czuję, a po drugie jest brzydki i nieestetyczny. Ale mam inny sprawdzony sposób na sałatki – do wszystkich przepisów z groszkiem używam uroczego groszku mrożonego, który jest smaczny, śliczny i świetnie uzupełnia smak sałatek. Właściwie zwykle mam go w lodówce. To mój sympatyczny, zielony przyjaciel, który z karaluchem z horroru nie ma nic wspólnego. 

sałatka z avocado
Prosta i pyszna sałatka jajeczna z avocado

Składniki

  • 5 jajek
  • 2 miękkie avocado 
  • 4-5 średnich ogórków kiszonych
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 czerwona cebula
  • 250 g mrożonego groszku
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 1 łyżka musztardy ziarnistej
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz do smaku 

Przygotowanie

  1. Groszek wrzuć do wrzątku i gotuj 5-7 minut do miękkości. 
  2. Gorący groszek przelej zimną wodą, aby zachował piękny zielony kolor. 
  3. Jajka ugotuj na twardo – 8 minut, liczone od zagotowania wody. 
  4. Ogórki, jajka i avocado pokrój w 5 mm kostkę. 
  5. Cebulę drobno posiekaj. 
  6. Szczypiorek także. 
  7. Wymieszaj wszystkie składniki z zimnym groszkiem.
  8. Dopraw sałatkę cukrem, solą i pieprzem.
  9. Podawaj chłodzoną.

RADA: jeśli masz ochotę dodaj do sałatki 500 g ugotowanych ziemniaków, wtedy będzie bardziej łagodna i spójna na talerzu.