Sałatki na Wielkanocnym to podstawa. Ja połączyłam tradycyjny aspekt świąt z nowoczesnym twistem. Mianowicie sałatkę jarzynowo-jajeczną z avocado. Z dodatkiem groszku, ogórków i cebuli ma bardzo dobrze zbalansowany smak. Jest też chrupiąca i bardzo smaczna. Na pewno Ci posmakuje!
Jak wybrać dobre avocado
Przede wszystkim zwróć uwagę na jakość i stopień dojrzałości avocado. Smaczliwki, tak avocado nazywa się po polsku, bywają zdradliwe. Dobre avocado musi być miękkie i dojrzałe bez ciemnych plam na skórce. Jeśli ma plamy, pewnie było obite w transporcie i w środku zaczęło się już psuć. Jeśli jest tanie i nie pachnie pleśnią kup je, ponieważ warto przygotować z niego guacamole. Lecz jeśli kosztuje tyle co normalnie, wybierz owoc z ładną skórką. Uważaj na skórka z pestki avocado jest bardzo gorzka. Dlatego jeśli oddzieliła się od pestki podczas krojenia i dotykała miąższu umyj owoc i nóż przed krojeniem. Taka skórka może zepsuć każde danie, wierz mi.
Groszek zielony
Jeśli czegoś nie lubię, to z pewnością najbardziej nie trawię groszku konserwowego z puszki. Brrrr. Nie lubię go za obrzydliwy, sinozielony kolor, przywodzący na myśl zombie, albo twarz Michaela Keatona w filmie Beetlejuice. Jeśli istnieje piekło i do niego trafię, będę jadła obślizgłe ostrygi i przegryzała je właśnie groszkiem z puszki. Dlatego od wielu lat nie używam go do sałatek, bo po pierwsze jest niesmaczny i źle się po nim czuję, a po drugie jest brzydki i nieestetyczny. Ale mam inny sprawdzony sposób na sałatki – do wszystkich przepisów z groszkiem używam uroczego groszku mrożonego, który jest smaczny, śliczny i świetnie uzupełnia smak sałatek. Właściwie zwykle mam go w lodówce. To mój sympatyczny, zielony przyjaciel, który z karaluchem z horroru nie ma nic wspólnego.

Składniki
Przygotowanie
RADA: jeśli masz ochotę dodaj do sałatki 500 g ugotowanych ziemniaków, wtedy będzie bardziej łagodna i spójna na talerzu.