mazurek kajmakowy

Łatwy mazurek pomarańczowy z kajmakiem

Nie umiesz piec, ale w pandemii marzysz o domowym mazurku? Upiecz ten banalnie prosty i niezwykle smaczny mazurek z gotowego ciasta francuskiego. Oczywiście możesz też wybrać ciasto kruche. Oba kupisz w każdym większym markecie. Posmaruj je mieszanką pysznego dżemu pomarańczowego i kajmaku, udekoruj bakaliami i gotowe! Cieszcie się smakiem najprostszego mazurka jaki można sobie wymarzyć. 

Gotowe ciasto

Czasem zdarza się skorzystać z gotowca. Myślę, że nie ma w tym nic złego jeśli skład produktu jest dobry, a gotowanie łatwiejsze i szybsze. W tym przepisie wykorzystasz trzy gotowe półprodukty – ciasto, kajmak i dżem. Jeśli masz ochotę możesz je przygotować samemu, ale nie wiem czy ma to sens. Koszmarna ilość prądu czy gazu, które zużyjesz na tak długie gotowanie jest nieopłacalna. Mimo małego nakładu pracy mazurek jest pyszny, kwaśno-słodki z pysznie chrupiącym ciastem i bakaliami. 

mazurek kajmakowy przepis
Prosty mazurek kajmakowy z bakaliami

Składniki

na 2 mazurki

  • 350 g puszka kajmaku
  • 250 g słoik dżemu pomarańczowego lub wiśniowego
  • 275 g arkusz ciasta francuskiego 
  • bakalie do dekoracji
  • skórki kandyzowane do dekoracji 

Przygotowanie

  1. Ciasto przetnij wzdłuż dłuższego boku na pół.
  2. Przełóż do podłużnej formy do tarty wyłożonej papierem do pieczenia. 
  3. Zwiń odrobinę ciasta na brzegach, aby uformować ranty mazurków. 
  4. Upiecz mazurki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ok. 20 minut powinno wystarczyć, aż się zezłocą. 
  5. Zimne mazurki wysmaruj dżemem, potem kajmakiem i udekoruj. 
  6. Gotowe!