Sałatka caprese

Sałatka Caprese

Najprostsza włoska sałatka na świecie, która znana jest chyba każdemu. Najsmaczniejsza jest w sezonie pomidorowym, kiedy to pomidory są soczyste, pachnące i smaczne. Najbardziej lubię przygotowywać ją z pomidorów malinowych, wtedy jest słodka i niesamowita.

Sałatka Caprese

To jeden z klasyków, który smakuje prawie każdemu i wyjdzie każdemu, niezależnie od jego umiejętności kulinarnych. Przy tak ograniczonej liście składników ważne jest to, aby były dobrej jakości. Tutaj dominuje pomidor i oliwa, bo mozzarella jest bardzo delikatnym serem. Wybierz oliwę extra virgin, która ma ładny zapach i lekko zielony kolor.

sałatka Caprese
Sałatka Caprese

Składniki

  • 2-3 pomidory
  • 1 kulka mozzarelli
  • Listki świeżej bazylii
  • 2 łyżki dobrej oliwy z oliwek
  • Sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Pomidory umyj i pokrój w plastry.
  2. Ser pokrój w plastry.
    Ułóż wszystko na talerzu, na zmianę.
  3. Dopraw i polej oliwą.
  4. Podawaj z bagietką.

Rada:

Sałatkę możesz przygotować wcześniej przed przybyciem gości i schować do lodówki. Ale posól ją dopiero na stole – dzięki soli pomidory miękną i puszczają sok – wcześniej posolona sałatka będzie niesmaczna.