Najprostsza włoska sałatka na świecie, która znana jest chyba każdemu. Najsmaczniejsza jest w sezonie pomidorowym, kiedy to pomidory są soczyste, pachnące i smaczne. Najbardziej lubię przygotowywać ją z pomidorów malinowych, wtedy jest słodka i niesamowita.
Sałatka Caprese
To jeden z klasyków, który smakuje prawie każdemu i wyjdzie każdemu, niezależnie od jego umiejętności kulinarnych. Przy tak ograniczonej liście składników ważne jest to, aby były dobrej jakości. Tutaj dominuje pomidor i oliwa, bo mozzarella jest bardzo delikatnym serem. Wybierz oliwę extra virgin, która ma ładny zapach i lekko zielony kolor.
![sałatka Caprese](https://i0.wp.com/www.aniapastuszka.pl/wp-content/uploads/2020/10/caprese-3.jpg?resize=683%2C1024&ssl=1)
Składniki
Przygotowanie
Ułóż wszystko na talerzu, na zmianę.
Rada:
Sałatkę możesz przygotować wcześniej przed przybyciem gości i schować do lodówki. Ale posól ją dopiero na stole – dzięki soli pomidory miękną i puszczają sok – wcześniej posolona sałatka będzie niesmaczna.