herbata zimowa

Herbata Zimowa

Gdy tylko robi się chłodniej sięgam po herbatę w odsłonie zimowej. Nie wynaleziono nic lepszego na szybką poprawę nastroju w chłodne dni. Herbata zimowa ma milion wersji. Oto jedna z moich ulubionych, pyszna, malinowa z dodatkiem korzennych przypraw.

Domowa herbata zimowa

Najważniejsza kwestia i dylemat przed jakim stawałam robiąc od lat zimową herbatę jest taka czy mielone przyprawy są równie skuteczne, jeśli chodzi o aromatyzowanie płynu, co przyprawy w kłączach tudzież korze. Otóż niestety nie. W tym wypadku lepiej sprawdzą się przyprawy „w całości”, a na dodatek nie nadają mętności naszej herbacie, co kieruję szczególnie do estetów. Ale nie przejmuj się, jeśli nie masz pod ręką kory cynamonu, możesz użyć tego mielonego, po prostu dodaj solidniejszą szczyptę, a herbatę zaparz w kubkach, które nie są przezroczyste!

Składniki

na 1 kubek 350 ml:

  • 1 torebka herbaty malinowej (lub 1 łyżka suszu)
  • 1 plasterek pomarańczy
  • 1 plasterek cytryny
  • 1 plasterek imbiru
  • 7-8 goździków
  • 1 kora cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu
  • miód lub syrop malinowy do smaku
  • 250 ml wrzątku

Przygotowanie

  1. W cytrynę lub pomarańczę potykaj goździki.
  2. Imbir, korę, anyż i herbatę włóż do kuba.
  3. Zalej wrzątkiem. Przykryj i odstaw na 5 min.
  4. Wyjmij herbatę.
  5. Do kubka delikatnie włóż owoce.
  6. Dodaj miód, cukier lub syrop i popijaj!

Herbata Zimowa
Herbata zimowa z imbirem i cytryną