piernik pomarańczowy

Piernik pomarańczowy z Jackiem Danielsem

Pyszna i nietypowa propozycja na świąteczne ciasto tylko dla dorosłych. Upiekłam swój klasyczny piernik, ale wzbogaciłam go o nowoczesny twist – nutę pomarańczy i alkoholu. A więc korzenny piernik, słodki kajmak o smaku karmelu, lekko kwaśna i gorzkawa konfitura z pomarańczy, prażone, posiekane orzechy laskowe oraz poncz z whiskey, w tym wypadku Jackiem Danielsem, to połączenie którego musisz spróbować w te święta.

Prosty przepis na piernik

Piernik z mojego przepisu przygotujesz w kilka chwil. Tak naprawdę możesz go przełożyć dowolnym kremem czy dżemem. Zawsze jest pyszny, miękki i nie musi dojrzewać ani chwili – wystarczy, że go upieczesz, a gdy przestygnie możesz go kroić i zajadać. Mało tego. Składniki ciasta jedynie miksujesz, więc to jedno z najprostszych ciast na świecie. Godne uwagi są też dodatki do ciasta. Whiskey i pomarańcza to niewątpliwie najlepsza kompozycja smakowa. Zamiast whiskey możesz użyć także Cointreau lub koniaku. Reasumując to będą naprawdę udane święta Bożego Narodzenia!

piernik pomarańczowy przepis
piernik pomarańczowy z Jackiem Danielsem

Składniki

ciasto:

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2/3 szklanki oleju
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1 op. przyprawy do piernika
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

poncz:

  • 80 ml whiskey Jack Daniel’s (lub innej)
  • 80 ml wody
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu

dodatkowo:

  • 1 słoik, ok. 350 g konfitury z pomarańczy
  • 300 g kajmaku lub kremu karmelowego
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  2. Składniki na piernik wrzuć do wysokiej miski i miksuj przez 5 minut.
  3. Formę 20×30 cm wyłóż papierem do pieczenia.
  4. Wylej na nią piernik i piecz ciasto przez 45-50 minut, po 40 sprawdź je patyczkiem, jeśli jest suchy wyjmij ciasto z pieca.
  5. Wyjmij piernik i odstaw do wystudzenia.
  6. Chłodny piernik przetnij wzdłuż na pół.
  7. Składniki ponczu wymieszaj.
  8. Połową ponczu nasącz spód ciasta.
  9. Posmaruj placek konfiturą.
  10. Przykryj drugą częścią piernika. Dociśnij ciasto.
  11. Nasącz wierzch ciasta ponczem.
  12. Wierzch pokryj kajmakiem i posyp orzechami.
  13. Schłódź piernik przed podaniem.