róże z ciasta francuskiego

Karmelowe róże z ciasta francuskiego

Słodkie karmelowe róże z ciasta francuskiego na cieście francuskim to prosty sposób na uroczy i pyszny deser. Zrobisz je w 15 minut, a w kolejne 15-20 upieczesz. Są niezwykle pyszne i urocze. Uwielbiają je także dzieciaki! Na zakończenie dodam, że jeśli się spieszysz możesz je zrobić bez karmelu, będą prawie tak samo dobre. 

Tydzień jabłkowy na Ania Pastuszka.pl

Tydzień jabłkowy na mojej stronie dobiega końca. Na zakończenie postanowiłam dodać jeszcze trzy przepisy – oto pierwszy z nich. Zależało mi na tym, żeby spróbować zgłębić temat jabłkowy. Po drugie z uwagi na fakt, że jabłka to naprawdę wdzięczny temat. Można z nich przygotować praktycznie wszystko i mam nadzieję, że udowodniłam Ci to choć w pewnym stopniu. Myślę, że prawdopodobnie to jedne najbardziej wszechstronnych owoców jakie są na świecie. Reasumując, przejdźmy do rzeczy, a mianowicie przepisu na karmelowe róże z ciasta francuskiego.

Karmelowe róże z ciasta francuskiego
Karmelowe róże z ciasta francuskiego

Karmelowe róże z ciasta francuskiego

Jeśli szukasz prostego przepisu na deser to karmelowe róże z ciasta francuskiego będą idealne. Smakują niewiarygodnie pysznie. Przede wszystkim dlatego, że mięciutkie jabłka przyjemnie otula ciągnący domowy, waniliowy karmel. Myślę, że karmel to wyjątkowy dodatek, który podkreśla smak większości deserów. W tym przypadku również sprawdza się idealnie. Co do samego pieczenia. Przede wszystkim musisz pamiętać, żeby wyciągnąć ciasto z lodówki już po wystudzeniu jabłek. A propos wystudzenia, zwijaj w paski ciasta zimne, zblanszowane plasterki. Z gotowego arkusza ciasta wyjdzie Ci 9 równych róż. Potnij ciasto wszerz na 9 równych części, posmaruj jajkiem i ułóż jabłka wzdłuż jednej z krawędzi. Najważniejsze jest to, żeby zwijać je z wyczuciem, żeby ciasto nie popękało. Pomoże w tym przesmarowanie płatów jajkiem. 

ciasta róże przed pieczeniem
Ciasta róże przed pieczeniem

Domowy karmel 

Przede wszystkim robienie domowego karmelu jest banalnie proste. Warto o tym pamiętać, bo wszystko z dodatkiem karmelu smakuje lepiej. Gdybym miała Ci coś zasugerować uważaj na gotujący się cukier, bo jest piekielnie gorący. Temperatura smażącego się cukru może dochodzić nawet do 160-170 stopni. Jednak Twój może i powinien mieć ok. 120-130. Niegdyś robiłam karmel bez miodu, jednak teraz mam wrażenie, że dzięki dodatkowi nawet odrobiny, cukier ładniej się karmelizuje i nie zbija w bryły. Anglicy i Amerykanie też mają na to swój patent. Zwykle dodają do karmelu, kremów i wypieków syrop kukurydziany. Ja zastąpiłam go miodem, bo ma podobną konsystencję. Mój karmel ma konsystencję polewy. Jest dość lepki i ciągnący, a najważniejsze jest to, że smakuje jak waniliowa krówka – jest przepyszny.

domowy karmel
Domowy karmel

Składniki

  • 1 op. 275 g ciasta francuskiego
  • 2 duże jabłka
  • 1 jajko
  • 1 cytryna

waniliowy karmel:

  • 4 łyżki cukru
  • 30 ml śmietany 30 %
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cukru z wanilią

Przygotowanie

  1. Karmel: cukry stop z miodem na małej patelni. Nie mieszaj karmelu łyżką, jedynie potrząsaj patelnią.
  2. Karmel smaż 3-4 minuty, aż lekko zbrązowieje, następnie wlej śmietanę. 
  3. Smaż karmel jeszcze 2-3 minuty, aż ponownie się połączy (po wlaniu śmietany się zbryli).
  4. Odstaw karmel i zabierz się za przygotowanie jabłek. 
  5. 1 l wody podgrzej z sokiem z cytryny.
  6. Jabłka obetnij wokół ogryzka, tak aby ogryzek był kwadratowy.
  7. Połóż kawałki skórką do góry i potnij jabłka na cienkie półplasterki. 
  8. Jabłka wrzuć do wody z sokiem cytrynowym i podgrzej. 
  9. Zagotuj jabłka i odstaw – powinny się blanszować ok. 2 minut. 
  10. Wyjmij plasterki i odstaw do przestudzenia – możesz je też zamoczyć w zimnej wodzie. 
  11. Ciasto rozwiń i przetnij wzdłuż krótszej części na 9 kawałków. 
  12. Każdy pasek ciasta posmaruj rozmąconym jajkiem, ułóż plasterki tak, aby na siebie nachodziły i zroluj w ślimaki. 
  13. Ślimaki włóż do foremki do muffinek wyłożonej papilotkami. 
  14. Zalej każdą różę 1 łyżką karmelu – jabłka i ciasto.
  15. Piecz Karmelowe róże z ciasta francuskiego przez 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. 
  16. Podawaj od razu lub po wystudzeniu.