Pierś z kaczki

Pierś z kaczki – czyli jak usmażyć idealną kaczkę

Jak usmażyć idealną pierś z kaczki? Po przeczytaniu tego wpisu Twoja kaczka zawsze będzie idealna. Krucha, soczysta i mięciutka kaczka to wspaniały pomysł na wystawny obiad lub elegancką kolację. Dzięki moim patentom zawsze przygotujesz idealną pierś z kaczki. 

Jak idealnie usmażyć kaczkę?

Idealnie usmażona pierś z kaczki wymaga niestety kilku mniej udanych prób. Ale jeśli wiesz jak się za to zabrać już pierwsza może okazać się całkiem satysfakcjonująca. Kaczka to mięso dość tłuste, szczególnie przy skórze, dlatego zawsze trzeba ją smażyć od zimnej patelni, skórą do dołu, na średniej mocy palnika, aby wytopić jak najwięcej tłuszczu. Skórę kaczki trzeba naciąć, najlepiej pod kątem, aby tłuszcz łatwiej mógł z niej wypływać. Ważnym aspektem podczas przygotowywania kaczki są przyprawy.  Najlepsze będą rozmaryn, czosnek i masło, i kaczuszka jest wybitna.

Kiedy soli się mięso z kaczki?

Cierpliwość nie jest moją mocną stroną, ale przy kaczce trzeba się w nią uzbroić. Wytapianie skórki trwa słuszną chwilę, a i po usmażeniu pierś musi chwilę odstać, aby soki idealnie się w niej rozłożyły. Ja nie solę mięsa przed smażeniem, ale warto posolić odrobinę samą kaczą skórkę, wtedy tłuszcz wytapia się lepiej. Dopraw mięso już po pokrojeniu na talerzach. Na koniec, co do czasu smażenia piersi, jest mocno orientacyjny. Niewątpliwie większy kawałek mięsa smaży dłużej się, co przysparza wielu kłopotów początkującym kucharzom.

Pierś z kaczki
Pierś z kaczki

Dodatki do kaczki

Konieczne w przypadku kaczki jest to, aby na tłuszcz, już podczas smażenia, wrzuć jakiś czynnik aromatyzujący. Jak wspominałam czosnek i rozmaryn są idealne. Jako przyprawy używam również masła. Kaczka bastowana (polewana spienionym) masłem jest wybitna. Wspomniany tłuszcz ze smażenia z rozmarynem i masłem możesz wykorzystać do przygotowania aromatycznej zapiekanki ziemniaczanej albo uprażyć na nim kaszę, która będzie idealnie pasować do tego dania. Moją kaczkę podałam z buraczkami glazurowanymi. Uwielbiam pieczone buraki, a do kaczki pasują nad wyraz dobrze.

Składniki

na 2 porcje:

Kaczka:

  • 2 piersi z kaczki
  • 1 gałązka rozmarynu
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 g masła
  • sól

Buraczki glazurowane:

  • 4 upieczone w skórce, średnie buraki
  • 300 ml bulionu z kaczki lub wołowego
  • 3 łyżki miodu
  • 5 łyżek octu balsamicznego
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Kaczka musi być w temperaturze pokojowej. Wyjmij ją z lodówki około 2 g przed smażeniem.
  2. Skórę kaczki natnij pod kątem, wzdłuż krótszej strony, aby przeciąć całą grubość, prawie do mięsa.
  3. Kaczkę połóż na zimnej, suchej patelni i włącz średnią moc palnika. Wytapiaj tłuszcz. Trwa to około 10 min.
  4. Gdy tłuszczu będzie zbyt dużo odlej go, ponieważ mięso nie powinno w nim pływać.
  5. Na patelnię wrzuć masło, obrany czosnek i rozmaryn.
  6. Smaż kaczkę, aż skórka się przysmaży i obróć na drugą stronę.
  7. Polewaj kaczkę pieniącym się masłem.
  8. Smaż jeszcze ok. 5-7 minut.
  9. Odstaw kaczkę na 5-8 minut na wyłączonej patelni (zależy jak gruba jest pierś – cienka odpoczywa krócej, gruba dłużej, podobnie jest ze smażeniem).

Buraczki

  1. Podczas gdy kaczka się wytapia, zabierz się za przygotowywanie buraczków.
  2. Buraczki obierz i pokrój w półksiężyce.
  3. Zagotuj bulion, ocet, miód i skórkę.
  4. Gotuj płyn, aż zmniejszy objętość o połowę, wtedy dodaj buraczki.
  5. Podgrzej je. Dopraw i odstaw.
  6. Podawaj z kaczką.