Jak usmażyć idealną pierś z kaczki? Po przeczytaniu tego wpisu Twoja kaczka zawsze będzie idealna. Krucha, soczysta i mięciutka kaczka to wspaniały pomysł na wystawny obiad lub elegancką kolację. Dzięki moim patentom zawsze przygotujesz idealną pierś z kaczki.
Jak idealnie usmażyć kaczkę?
Idealnie usmażona pierś z kaczki wymaga niestety kilku mniej udanych prób. Ale jeśli wiesz jak się za to zabrać już pierwsza może okazać się całkiem satysfakcjonująca. Kaczka to mięso dość tłuste, szczególnie przy skórze, dlatego zawsze trzeba ją smażyć od zimnej patelni, skórą do dołu, na średniej mocy palnika, aby wytopić jak najwięcej tłuszczu. Skórę kaczki trzeba naciąć, najlepiej pod kątem, aby tłuszcz łatwiej mógł z niej wypływać. Ważnym aspektem podczas przygotowywania kaczki są przyprawy. Najlepsze będą rozmaryn, czosnek i masło, i kaczuszka jest wybitna.
Kiedy soli się mięso z kaczki?
Cierpliwość nie jest moją mocną stroną, ale przy kaczce trzeba się w nią uzbroić. Wytapianie skórki trwa słuszną chwilę, a i po usmażeniu pierś musi chwilę odstać, aby soki idealnie się w niej rozłożyły. Ja nie solę mięsa przed smażeniem, ale warto posolić odrobinę samą kaczą skórkę, wtedy tłuszcz wytapia się lepiej. Dopraw mięso już po pokrojeniu na talerzach. Na koniec, co do czasu smażenia piersi, jest mocno orientacyjny. Niewątpliwie większy kawałek mięsa smaży dłużej się, co przysparza wielu kłopotów początkującym kucharzom.
Dodatki do kaczki
Konieczne w przypadku kaczki jest to, aby na tłuszcz, już podczas smażenia, wrzuć jakiś czynnik aromatyzujący. Jak wspominałam czosnek i rozmaryn są idealne. Jako przyprawy używam również masła. Kaczka bastowana (polewana spienionym) masłem jest wybitna. Wspomniany tłuszcz ze smażenia z rozmarynem i masłem możesz wykorzystać do przygotowania aromatycznej zapiekanki ziemniaczanej albo uprażyć na nim kaszę, która będzie idealnie pasować do tego dania. Moją kaczkę podałam z buraczkami glazurowanymi. Uwielbiam pieczone buraki, a do kaczki pasują nad wyraz dobrze.
na 2 porcje: Kaczka: Buraczki glazurowane:Składniki
BuraczkiPrzygotowanie