papryka faszerowana

Papryka faszerowana z sosem grzybowym

Papryka faszerowana z sosem grzybowym to świetne wegetariańskie danie na obiad czy kolację. Szczególnie, że teraz, sezonowo, właśnie te dwa składniki są najlepsze i najbardziej lokalne. 

papryka faszerowana przepis
papryka faszerowana przepis

Papryka faszerowana z sosem grzybowym

Przede wszystkim to bardzo prosty przepis, który wygląda bardzo elegancko i odświętnie. Z pewnością warto jeść bardziej różnorodnie i rzadziej sięgać po mięso. Ostatnio jem je dość rzadko, dlatego też staram się urozmaicać nasze menu, aby nie mieć “mięsnych napadów”. Gdy byłam w Bieszczadach kupiłam słoik konserwowanego olejem czosnku niedźwiedziego i zrobiłam z niego pesto – jest przepyszne. Na dodatek czosnek niedźwiedzi jest bardzo zdrowy – działa antybakteryjnie, pobudza trawienie i wspomaga system immunologiczny. 

Jak zrobić sos grzybowy

Wydaje mi się, że warto też wspomnieć o sosie grzybowym. Kremowy, pyszny, intensywny. Niewiarygodne, że z kilku składników można zrobić coś tak pysznego. Przede wszystkim sos grzybowy idealnie pasuje nie tylko do kaszy i papryki, ale też do makaronu, ziemniaków czy kurczaka. Najlepsze jest to, że nie musisz go niczym zagęszczać, bo prawdziwki i maślaki mają naturalny “klej”. Dzięki nim sos jest przyjemnie gęsty i treściwy. Na zakończenie dodam, że w sezonie grzybowym musisz go zrobić chociaż raz. Obiecaj mi, że zrobisz.

sos grzybowy
Sos grzybowy

Składniki

4 porcje

  • 2 papryki
  • 100 g kaszy gryczanej
  • 3 łyżki pesto np. z czosnku niedźwiedziego lub bazyliowego
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 25 g masła
  • 10 ml oleju

sos grzybowy:

  • 200 g świeżych borowików
  • 150 g świeżych maślaków
  • 250 ml śmietany 30 %
  • 2 cebule
  • 40 g masła
  • 20 ml oleju
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

  1. Na patelni z rozgrzanym masłem z olejem podsmaż cebulę i czosnek.
  2. Następnie wrzuć na patelnię kaszę i smaż ją aż zacznie pachnieć.
  3. Posól kaszę z cebulą, dodaj pesto i wlej 1 szklankę wody.
  4. Gotuj kaszę aż będzie al-dente i wchłonie wodę. Dopraw kaszę. Jeśli trzeba dolać wody, dolej.
  5. Kasza powinna być sypka. Wymieszaj kaszę z natką, dopraw. Możesz też dodać 2-3 łyżki parmezanu albo mozzarellę. 
  6. Papryki umyj i przekrój na pół. Wyjmij ziarna i błony. Nafaszeruj paprykę kaszą.
  7. Wstaw do piekarnika na 35 minut.
  8. W międzyczasie przygotuj sos.
  9. Na maśle z olejem podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę.
  10. Do złotej cebuli wrzuć oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby.
  11. Smaż grzyby z cebulą 5-6 minut, po czym wlej do nich śmietankę, sok z cytryny i sos sojowy. 
  12. Duś sos 5 minut, dopraw solą, pieprzem i natką. 
  13. Podawaj z upieczoną papryką.