makaron w sosie kurkowym

Makaron w sosie kurkowym

Oto przepis na makaron w sosie kurkowym. Pyszny kremowy sos ala Carbonara z soczystymi kurkami i makaronem pełnoziarnistym tagliatelle, ale możesz wybrać swój ulubiony. To jedna z moich ulubionych grzybowych propozycji.

Makaron w sosie kurkowym

Prawdopodobnie to najlepszy sos grzybowy do makaronu jaki przyjdzie Ci zjeść tej jesieni. Muszę przyznać, że kurki są niezwykle wdzięcznym składnikiem. Niegdyś ich nie doceniałam. Kilka razy niedokładnie je oczyściłam, co sprawiało wrażenie jedzenia żwirku do kota. Odkąd zaczęłam przykładać do tego wagę moje odczucia się zmieniły. Bardzo polubiłam kurki. Wiem, zwykle trzeba dodać do nich masełka i śmietany, ale grzyby właśnie w tej formie są najsmaczniejsze. Niewątpliwie muszę zgodzić się z francuskim manifestem trzech składników najlepszej kuchni. Jakim? Masło, masło i jeszcze raz masło! No co poradzić. Nie można całe życie być na diecie, a dla tego makaronu zdecydowanie warto zrobić wyjątek. 

tagliatelle w sosie kurkowym
tagliatelle w sosie kurkowym

Jak czyścić kurki do sosu

Choć grzybów z reguły nie powinno się moczyć, kurki są dość twarde i mają blaszki, więc nie rozmiękają od wody. Niestety zwykle są bardzo brudne – przede wszystkim pełne piasku i gałązek. Z uwagi na fakt, że dobrze znoszą kontakt z wodą zawsze moczę je kilka minut w misce z wodą, żeby wypłukać piasek. Na koniec oczyszczam rękoma – wybieram zabrudzenia i ruszam grzybami pod wodą, aby domyć resztki pisaku. Koniecznie musisz je dokładnie oczyścić, bo brudne grzyby popsują nawet najlepsze danie. 

Jak gotować kurki – makaron w sosie kurkowym 

Godnym uwagi jest fakt, że kurki są jak krewetki. To osobliwe porównanie nasunęło mi się wczoraj, podczas smażenia grzybów. Krewetki lubią masło, czosnek, cytrynę, natkę pietruszki i chilli. Muszą też być dobrze oczyszczone i nie można ich długo smażyć. To zupełnie identycznie jest w przypadku kurek! Dlatego stosuj te zasady, a Twoje dania z kurek będą przepyszne. Podsumowując, kurki, choć mogą przerażać niewprawnego kucharza, tak naprawdę przygotujesz szybko i łatwo jeśli znasz wspomniane triki. 

makaron w sosie kurkowym
Makaron tagliatelle w sosie kremowym kurkowym

Składniki

1 porcja (dla większej ilości osób powiel ilość składników)

  • 100 g świeżych kurek
  • 1/2 cebuli
  • 25 g masła
  • 10 ml oleju
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2-3 łyżki soku z cytryny 
  • 50 ml śmietany 30 %
  • 1 żółtko
  • 2-3 łyżki tartego parmezanu 
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • sól, płatki chilli lub pieprz (myślę jednak, że płatki są bardziej aromatyczne)
  • 100 g ulubionego suchego makaronu np. tagliatelle, spaghetti lub penne 

Przygotowanie

  1. W garnku wstaw wodę na makaron. 
  2. Kurki umyj, oczyść i obierz z piasku i patyków.
  3. Gdy woda się zagotuje wrzuć kluski, dodaj sól i trochę oleju. Gotuj odrobinę krócej niż al dente – ok. 6-7 minut, tak trochę na „za twardo” – makaron dogotuje się w sosie na patelni. Makaron wrzuć do gotującej się wody w tym samym czasie, w którym wrzucisz na patelnię cebulę, wtedy zgrasz danie czasowo. 
  4. Pokrój grzyby na średniej wielkości kawałki, małe zostaw w całości. 
  5. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę.
  6. Na patelni rozgrzej masło z olejem (dzięki olejowi się nie spali). 
  7. Przesmaż na maśle, na złoto cebulę z czosnkiem, następnie dodaj na patelnię kurki. 
  8. Smaż grzyby, aż ładnie się przyzłocą – 3-4 minuty, następnie wlej na patelnię sok z cytryny i duś grzyby 2-3 minuty.
  9. Żółtko wymieszaj widelcem w szklance ze śmietaną, parmezanem i szczyptą soli.
  10.  Na patelnię (do kurek) wrzuć ugotowany prawie al dente makaron i 2-3 łyżki wody spod makaronu. 
  11. Od razu wlej do klusek masę śmietanową i zacznij mieszać danie. 
  12. Sos zacznie gęstnieć, więc mieszaj go 2-3 minuty. 
  13. Pod koniec gotowania dopraw kluski: natką, chili i solą. Wymieszaj. 
  14. Podawaj udekorowane parmezanem.