mojito

Mojito

Lato się kończy, ale to nie znaczy, że musisz zapomnieć o letnim orzeźwieniu. Mojito to drink idealny – pyszny, słodki, orzeźwiający i cudownie limonkowy. To propozycja dla dorosłych, ze względu na zawartość rumu, ale niebawem pojawi się tu również sprawdzony koktajl w wersji virgin tj. bezalkoholowej. 

Skąd pochodzi drink Mojito?

Prawdopodobnie przepis powstał w XVI wieku podczas podbojów znanego korsarza kapitana Drake’a. Żeglarz, jak na kapitana przystało, lubił dogadzać sobie trunkiem pędzonym z trzciny cukrowej. Pił go z dodatkiem mięty i soku z cytryny. Wraz z rozwojem technik destylacji trunek ewoluował w rum, który zaczęto pędzić na wyspie Barbados. Dziś wyspa słynie właśnie z cudownych i aromatycznych rumów (oraz swojego top produktu eksportowego, a mianowicie Rihanny). Oficjalna receptura mojito, taka, którą znamy dziś, pochodzi z Kuby. 

drink mojito
Drink mojito

Jak zrobić drinka mojito?

Ponieważ Mojito to prawdziwy klasyk musisz wiedzieć dwie rzeczy. Pierwsza i najważniejsza: musisz bardzo dokładnie ubić limonkę, miętę i brązowy cukier na dnie kubka. Jeśli wydaje Ci się, że ten krok można pominąć i po prostu wymieszać składniki to niestety Twoje mojito będzie niesmaczne. Ugniatanie (jest do tego specjalne narzędzie, które widzisz na zdjęciu poniżej) wyciąga z limonek i mięty olejki zapachowe. Druga rzecz: użyj dobrej jakości rumu. Z tańszych propozycji polecam Capitana Morgana lub Rum Negrita – zarówno ciemny i jasny są smaczne. Droższe karaibskie propozycje to nieziemsko kokosowy Botafogo (rządzi) lub Kraken, bardziej karmelowy, z nutami rodzynek. 

jak zrobić mohito
Powyższy ugniatacz tj. łuczek baramański do cytrusów kosztuje około 15 zł w sklepie Duka

Składniki

  • 1 limonka
  • 2 gałązki mięty
  • 50 ml rumu 
  • 3 łyżeczki brązowego cukru 
  • 100 ml wody gazowanej
  • lód, najlepiej kruszony

Przygotowanie

  1. Limonkę pokrój na pół, następnie pokrój każdą z połówek na 4 części. 2 odstaw do dekoracji.
  2. Resztę cząstek pokrój na połówki i wrzuć do szklanki o pojemności 300 ml.
  3. Dodaj cukier i miętę. Ugniataj tłuczkiem aż cukier się stopi, a limonka puści sok. 
  4. Dopełnij szklankę lodem.
  5. Wlej rum, dodaj limonki i miętę do dekoracji, dopełnij wodą. 
  6. Idealną przekąską do mojito będą nachosy z guacamole.