mimoza

Mimoza

Słodki i pyszny drink z prosecco i soku pomarańczowego. U mnie wersji ulepszonej czyli Mimoza 2.0, bo zamiast soku pomarańczowego używam syropu z pomarańczy albo jeszcze lepiej z marakui! 

Przepis na drink Mimoza 

Mimoza kojarzy mi się bezapelacyjnie z Phoebe Buffay z “Przyjaciół”, która upiła się nim, gdy Ross i Rachel wzięli pijacki ślub w Las Vegas. Choć wspomniana parka piła piwo i małpki z hotelowej lodóweczki, to panna Buffay najbardziej utkwiła mi w pamięci. Z pewnością koktajl kojarzy mi się również z wakacjami i późnym śniadaniem. To naprawdę wspaniała rzeczy, kiedy na urlopie możesz sobie zamówić koktajl do omletu i wypić go ze smakiem, podczas gdy inni o tej porze siedzą w pracy. 

Jak zrobić Mimozę

Choć niektórzy dodają do Mimozy jedynie sok z pomarańczy, ja uważam, że lepszym pomysłem i to na dodatek wypróbowanym, jest zamiana soku na syrop pomarańczowy. Syrop podkręca smak i sprawia, że drink jest nie tylko słodszy, ale i bardziej pachnący. Prawdziwym strzałem w dziesiątkę jest jednak pure z marakui lub syrop o smaku marakui np. od Rioby. Kupuję go zwykle właśnie w Marko, ale znajdziesz go i na allegro. To absolutny hit do lemoniad i drinków. Już odrobina wystarczy, aby przenieść się na tropikalny urlop. Koniecznie go spróbuj. Napisałabym, że zwykle kosztuje około 18 zł za litr, ale przy tej inflacji za miesiąc może okazać się, że będzie kosztować 50 zł.

jak zrobić drink mimoza
Koktajl Mimoza

Składniki

  • 100 ml prosecco
  • 20 ml syropu pomarańczowego lub z marakui
  • cząstka cytryny lub pomarańczy albo pulpa z marakui 

Przygotowanie

  1. Tak prostego przepisu tutaj jeszcze nie było. Schłodzone prosecco wlej do kieliszka i dolej syrop. 
  2. Możesz dodać też lód. 
  3. Podawaj niezwłocznie!
  4. Na zdrowie kochana!