sałatka cezar

Moja sałatka Cezar

Moja wersja sałatki Cezar, pyszna i sycąca. Robię ją z kurczakiem w kokosowej panierce, z parmezanem i wyrazistym sosem Cezar. To jedna z moich ulubionych sałatek i myślę, że warto zachować ten przepis w swoim notesie, na większy i mniejszy głód.

Klasyczna sałatka Cezar

Niegdyś wiele razy jadłam sałatkę Cezara w podstawowej wersji.  Sałatka Cezar to sałata rzymska, sos, kurczak, parmezan i grzanki. Może niektórym to wystarczy, ale ja lubię dodawać do Cezara pomidorki, cebulę, ogórki lub paprykę, żeby sałatka była bardziej kolorowa. Jeśli tak jak ja jesz oczami, nie bój się dorzucić na talerz swoich ulubionych warzyw. Ważne, żeby sałatka miała dobry sos, soczystą pierś z kurczaka i parmezan – to są te trzy elementy, jak śpiewał mistrz, Wojciech Młynarski. 

sałatka cezar
Sałatka cezar

Sos do sałatki Cezar

Mój przepis na sos jest trochę „chudszy” niż klasyczna wersja z oliwą i czosnkiem, ale według mnie właśnie taki jest najsmaczniejszy. Miło otula sałatę, a przy okazji można oszczędzić sobie kilku kalorii. Klasyczny sos do sałatki Cezar to aioli – majonez ubijany na bieżąco – na musztardzie, oliwie, czosnku, sosie Worcestershire i anchois. Lecz, jak dla mnie, ta wersja jest zbyt czasochłonna.  Zwykle mam też problem z tym co zrobić z resztą sardeli, bo na kilka porcji sałatki wystarczą Ci jedynie 2-3 sztuki.

Kurczak do sałatki Cezar

Prawdopodobnie Sałatka Cezar nie byłaby tak dobra, gdyby nie soczysty kurczak. Oczywiście możesz wrzucić pierś z kurczaka saute na grilla, a później pokroić do sałatki. Na pewno będzie dobrze…  Myślę jednak, że chrupiąca panierka bardzo wzbogaca sałatkę Cezar. Godna uwagi jest tutaj moja ulubiona panierka, a mianowicie mąka kokosowa. Wystarczy odrobina mąki, a smak mięsa jest niezwykle orientalny, a wierzch chrupiący. Niewątpliwie musisz jej spróbować. 

Składniki

na 1 porcję

  • 150 g piersi z kurczaka
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 1 łyżeczka suszonego czosnku
  • sól
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 mini sałata rzymska
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • 1-2 łyżki płatków parmezanu

grzanki:

  • 1 kromka chleba na zakwasie
  • 1 łyżka oliwy
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

sos:

  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżeczki sosu worcestershire
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • ewentualnie przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Składniki sosu wymieszaj widelcem lub trzepaczką. Dopraw. Odstaw. Nie musisz zużywać całego od razu, choć ja zwykle zjadam cały. 
  2. Kurczaka oczyść z błon, natrzyj czosnkiem i solą. Lekko rozbij: jedynie, aby wyrównać mięso. Odstaw na 10 minut.
  3. W tym czasie umyj warzywa.
  4. Sałatę pokrój na kawałki. 
  5. Wrzuć sałatę do sosu i dokładnie wymieszaj w sosie. Spróbuj i jeśli trzeba lekko dopraw. 
  6. Rozgrzej patelnię z odrobiną oliwy.
  7. Kurczaka obtocz w mące kokosowej (od soli będzie wilgotny i łatwo przyjmie panierkę).
  8. Obsmaż kurczaka z dwóch stron, na średniej mocy palnika, w zależności od grubości piersi. Potrwa to około 4 minut z każdej strony. Odstaw kurczaka, aby odpoczął, a soki rozeszły się równomiernie w mięsie. Potrwa to około 3-4 minut. 
  9. Na tej samej patelni razem z kurczakiem możesz przygotować grzanki.
  10. Chleb skrop oliwą, posyp ziołami, pokrój w kostkę i smaż aż grzanki będą złote, równocześnie z kurczakiem lub po zdjęciu mięsa z patelni. Ja zwykle robię to równocześnie. 
  11. Sałatę i warzywa przełóż na talerz, udekoruj pomidorkami, pokrojonym kurczakiem i płatkami parmezanu. 
  12. Podawaj od razu.