Moja wersja sałatki Cezar, pyszna i sycąca. Robię ją z kurczakiem w kokosowej panierce, z parmezanem i wyrazistym sosem Cezar. To jedna z moich ulubionych sałatek i myślę, że warto zachować ten przepis w swoim notesie, na większy i mniejszy głód.
Klasyczna sałatka Cezar
Niegdyś wiele razy jadłam sałatkę Cezara w podstawowej wersji. Sałatka Cezar to sałata rzymska, sos, kurczak, parmezan i grzanki. Może niektórym to wystarczy, ale ja lubię dodawać do Cezara pomidorki, cebulę, ogórki lub paprykę, żeby sałatka była bardziej kolorowa. Jeśli tak jak ja jesz oczami, nie bój się dorzucić na talerz swoich ulubionych warzyw. Ważne, żeby sałatka miała dobry sos, soczystą pierś z kurczaka i parmezan – to są te trzy elementy, jak śpiewał mistrz, Wojciech Młynarski.
Sos do sałatki Cezar
Mój przepis na sos jest trochę „chudszy” niż klasyczna wersja z oliwą i czosnkiem, ale według mnie właśnie taki jest najsmaczniejszy. Miło otula sałatę, a przy okazji można oszczędzić sobie kilku kalorii. Klasyczny sos do sałatki Cezar to aioli – majonez ubijany na bieżąco – na musztardzie, oliwie, czosnku, sosie Worcestershire i anchois. Lecz, jak dla mnie, ta wersja jest zbyt czasochłonna. Zwykle mam też problem z tym co zrobić z resztą sardeli, bo na kilka porcji sałatki wystarczą Ci jedynie 2-3 sztuki.
Kurczak do sałatki Cezar
Prawdopodobnie Sałatka Cezar nie byłaby tak dobra, gdyby nie soczysty kurczak. Oczywiście możesz wrzucić pierś z kurczaka saute na grilla, a później pokroić do sałatki. Na pewno będzie dobrze… Myślę jednak, że chrupiąca panierka bardzo wzbogaca sałatkę Cezar. Godna uwagi jest tutaj moja ulubiona panierka, a mianowicie mąka kokosowa. Wystarczy odrobina mąki, a smak mięsa jest niezwykle orientalny, a wierzch chrupiący. Niewątpliwie musisz jej spróbować.
na 1 porcję grzanki: sos:Składniki
Przygotowanie