weganski sernik porzeczkowy

Wegańskie mini serniczki ciasteczkowe z porzeczkami

Wegańskie mini serniczki ciasteczkowe z porzeczkami to absolutnie pyszny deser. Są słodkie, kremowe z kwaśnym, gęstym sosem z porzeczek. To deser idealny, który smakuje ciasteczkami i jest niezwykle kremowy. Myślę, że jest najbardziej sernikowym deserem bez sera jaki kiedykolwiek jadłam. 

Wegański sernik

Wegański deser może być pyszny i słodki, a te wegańskie serniczki są wyjątkowe – nieprawdopodobnie kremowe i przyjemnie kwaskowe, dzięki czerwonym porzeczkom. Ciasteczka, nerkowce i porzeczki to trio idealne. Przede wszystkim pamiętaj o zmrożeniu wegańskiego sernika, a potem włożeniu go do lodówki na godzinę przed podaniem, żeby odzyskał idealną strukturę.

Sos porzeczkowy do sernika na zimno

Sos najlepiej nakładać bezpośrednio na talerze z ciastkami, na ciepło, co stworzy bardzo dekadencki klimat, lub na zimno, co sprawdzi się w upalne dni. Serniki możesz przechowywać w zamrażarce nawet tydzień. Jeśli chcesz je zjeść od razu, po zamrożeniu przełóż ciastka do lodówki, wytrzymają tam 1-2 dni, później mogą zacząć się topić. Godny uwagi jest fakt, że sernik wegański z ciasteczkami bardzo przypomina klasyczny sernik na zimno z kremowego serka, nie-weganie nie skapną się co dajesz im do jedzenia. Gwarantuję Ci!

weganski sernik porzeczkowy
Wegański sernik Lotus z sosem porzeczkowym – pyszny!

Ciasteczka Lotus

Jakiś czas temu na Instagramie znalazłam masę wegańskich przepisów z ciasteczkami Lotus. Tym samym odkryłam, że te pyszne karmelizowane ciasta są wegańskie. Ciasteczka Lotus i masło Lotus kupisz w internecie np. na Allegro za ok. 10 zł. Tańsze są w Dealzie. Kosztują 7 zł za niecałe 300 g ciastek. W tej samej cenie dostaniesz masło ciasteczkowe. Ciasta Lotus są chrupiące, karmelowo-cynamonowe i naprawdę smaczne, a składają się z zupełnie niepozornych składników. Myślę, że warto mieć je w swojej spiżarni przede wszystkim na spody do serników, nie tylko wegańskich. Oczywiście jeśli ich nie znajdziesz zastąp je innymi cynamonowymi ciasteczkami

Domowy wegański sernik

Dzięki ciastkom wpadłam na pomysł zrobienia kolejnej wersji wegańskiego sernika. Poprzednia to sernik borówkowy. Choć nie jestem weganką, myślę, że wegańskie podejście do życia jest słuszne. Chodzi mi o myślenie o zwierzętach, które oddając nam jajka czy mleko, czasami cierpią w masowych hodowlach. Wiadomo, niełatwo jest zrezygnować z rzeczy do których jesteśmy przyzwyczajeni. Lecz niegdyś wyglądało to zupełnie inaczej. Jajka czy mięso pochodziło z bardziej zrównoważonych i lokalnych źródeł. Dlatego, choć nie jestem radykałem, czasem o tym myślę. Tobie też podrzucam jedną myśl pod rozważanie: może warto rzadziej jeść mięso czy nabiał?  Przede wszystkim dlatego, że wiele produktów, które bez wątpienia są równie pyszne, można znaleźć w wersji wegańskiej.

sernik z nerkowców
Wegański sernik z nerkowców z porzeczkami

Składniki

4 mini serniczki

spody:

  • 10 ciasteczek Lotus
  • 1 łyżka masła ciasteczkowego Lotus (możesz zastąpić olejem kokosowym)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego

sernik:

  • 1 szklanka orzechów nerkowca
  • sok z 1/2 cytryny (2-3 łyżki)
  • 3 łyżki syropu klonowego (lub cukru pudru/erytrolu )
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (lub cukru z wanilią)
  • 2 łyżki wody

wierzch:

  • 200 g czerwonych porzeczek
  • 6 łyżek cukru żelującego
  • 2 łyżki soku z cytryny

dodatkowo:

  • porzeczki do dekoracji
  • forma do muffinek
  • papier do pieczenia
  • ciasteczka Lotus do dekoracji

Rada: poza sezonem na porzeczki użyj mrożonych owoców: np. leśnych, porzeczek czy wiśni! Sernik będzie przepyszny.

Przygotowanie

  1. Orzechy zalej 2 szklankami wody i odstaw na noc do namoczenia.
  2. Następnego dnia najpierw przygotuj spody.
  3. W blenderze zmiksuj ciastka na piasek.
  4. Dodaj do ciastek masło i olej. Zmiksuj.
  5. Mokrą masę na spody rozprowadź na dnie 4 foremek do muffinek albo w 4 tarteletkach. Jeśli nie chcesz, żeby masa przywarła do formy włóż do każdej dziurki pasek papieru do pieczenia wystający nad ciastka (zobacz na zdjęciach tutaj), aby łatwiej można było je wyjąć po zamrożeniu. Uparte serniki podważ nożem. 
  6. Miksuj orzechy z resztą składników, aż do uzyskania kremowej masy.
  7. Masę orzechową przełóż na spody.
  8. Zamróź serniczki – godzina w zamrażarce powinna wystarczyć.
  9. W międzyczasie przygotuj sos porzeczkowy.
  10. Porzeczki obierz i przejrzyj, zepsute wyrzuć.
  11. Wrzuć porzeczki do garnka, dodaj sok i cukier, gotuj 10 minut, mieszając, aż sos się zagęści. Odstaw.
  12. Na zimne wegańskie serniczki wykładaj ciepły lub chłodny sos tuż przed podaniem. 
  13. Podawaj od razu.