makowiec ucierany przepis

Makowiec ucierany

To ciasto jest pyszne i idealna na Boże Narodzenie. Jeśli znudził Ci się klasyczny makowiec ten podbije Twoje serce. Ale nie jest to tylko ciasto-alternatywa. Jest zwyczajnie przepyszne i warto je piec nie tylko na Boże Narodzenie czy Wigilię. Ja uwielbiam jego puszystość i lekkość, a dodatek chrupiącego, bakaliowego maku jest wspaniały i idealnie komponuje się z resztą ciasta.

Ciasto ucierane

Bez wątpienia najważniejsza podczas przygotowywania ciasta ucieranego jest temperatura składników. Wszystkie muszą być w temperaturze pokojowej. Zarówno jajka, jak i masło. Co do masła ważne jest, aby było miękkie bo tylko wtedy idealnie ubija się z cukrem. Przepis mam od lat i wierz mi, że gdy byłam niecierpliwa ciasto nie było aż tak smaczne, jak zwykle.

Jak piec makowiec ucierany

Możesz go upiec w jednej dużej blaszce albo w dwóch małych keksówkach jak ja. Uwielbiam rozdawać ciasta więc piekę je zwykle w mniejszych foremkach i np. daję przyjaciołom, albo mężowi do pracy. Nie ma to jak pyszne ciasto do porannej kawy! Klasyczna forma 25×30 cm albo dwie mniejsze keksówki 10×20/25 cm lub okrągła tortownica o 26-28 cm średnicy będą idealne. Godny uwagi jest fakt, że większe ciasto piecze się dłużej więc po prostu sprawdź je patyczkiem czy już się upiekło i ewentualnie piecz je odpowiednio dłużej, aż wbity w ciasto patyczek po wyjęciu będzie suchy.

 

 

makowiec ucierany przepis
Makowiec ucierany w formach przed pieczeniem

Cukier puder czy cukier kryształ?

Choć ciasto wyjdzie ci z cukrem kryształem, lepsze będzie, gdy przygotujesz je z cukrem pudrem. Dlatego, że cukier puder szybko się rozpuszcza i sprawia, że masa jest gładka i kremowa. Ciasto przygotowane z cukrem pudrem nigdy nie chrupie w zębach, a na dodatek ładnie rośnie i zawsze dobrze łączy się z sypkimi składnikami.

Składniki

  • 250 g miękkiego masła
  • 250 g cukru pudru
  • 210 g mąki tortowej
  • 40 g budyniu waniliowego bez cukru
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 500 g ulubionej masy makowej
  • 5 jajek M
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie

  1. Masło ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym.
  2. Dodawaj do ciasta po 1 jajku i za każdym razem ubijaj, aż jajo połączy się z masłem.
  3. Po dodaniu jaj, przesiej do masy mąkę z proszkiem do pieczenia.
  4. Wymieszaj ciasto mikserem na wolnych obrotach.
  5. 2/3 ciasta przelej do formy.
  6. Na wierzch ciasta wyłóż mak, a na niego resztę ciasta i lekko wymieszaj je z makiem.
  7. Ciasto piecz w temp. 180 stopni przez 45-55 minut, w zależności od formy. po 40 sprawdź je patyczkiem.

ciasto makowiec ucierany
Makowiec ucierany z lukrem