babka pomarańczowa

Babka pomarańczowa z likierem Cointreau i czekoladą

Och i ach. Kiedy lubisz Margaritę i komuś, kogo lubisz chcesz podarować pyszne ciasto wybór jest jeden – babka pomarańczowa z likierem Cointreau i czekoladą! Jest obłędna. Mięciutka, słodka i wyraźnie pomarańczowa. Dodatek rodzynek moczonych w likierze Cointreau i lukier na bazie likieru są wspaniałe. To absolutny świąteczny hit! Przygotuj ją w kilku małych foremkach i rozdawaj (uwielbiam to robić) lub upiecz jedno solidne ciasto. W obu wersjach będzie przepyszna.

babka piaskowa
Babka piaskowa

Dodatki do babki

Myślę, że jeśli nie lubisz rodzynek czy czekolady możesz do mojego, pomarańczowego ciasta bazy dodać siekane orzechy, migdały czy kandyzowane wiśnie. Wydaje mi się, że najsmaczniejsze połączenia, prócz proponowanego przeze mnie. Jedyne o czym musisz pamiętać podczas przygotowywania babki, to to, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Dlatego wyjmij jajka i jogurt z lodówki kilkanaście minut przed pieczeniem. 

Składniki

blacha 20×25 cm, duża forma z kominem lub 4 mini babki 5×10 cm

  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • (1/2 szklanki) 50 g budyniu waniliowego bez cukru lub skrobi ziemniaczanej 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka oleju
  • 1 kubeczek, 200 g jogurtu naturalnego 
  • 5 jajek
  • 12 g cukru z wanilią
  • 2 łyżki skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka skórki z cytryny
  • sok z 1 cytryny
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g rodzynek
  • 100 g gorzkiej czekolady do pieczenia
  • 100 ml likieru Cointreau

dodatkowo:

  • likier z moczenia rodzynek
  • cukier puder ok. 150-200 g do lukru

Rada: Szklanka ma 250 ml 

Przygotowanie

  1. Skórki otrzyj tartką ze sparzonych i osuszonych cytrusów.
  2. Rodzynki zalej likierem i podgrzej je odrobinę w mikrofalówce (30 s) lub w garnku, aby były ciepłe – szybciej złapią aromat likieru. Do likieru dodaj sok z 1 cytryny. Odstaw.
  3. Jajka ubij z cukrem pudrem i waniliowym oraz z otartymi skórkami z cytrusów, na puszysty i jasny kogel mogel. 
  4. Do masy dodaj olej i miksuj ją dalej. 
  5. Gdy masa się połączy dodaj do niej jogurt. 
  6. Zmiksuj dokładnie.
  7. Do masy przesiej mąkę i skrobię (ja użyłam budyniu).
  8. Zmiksuj ciasto. 
  9. Do ciasta dodaj kropelki czekoladowe i osączone rodzynki. Nie wylewaj płynu z moczenia!
  10. Wymieszaj dokładnie ciasto z dodatkami i przełóż do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą (lub wyłożonych papierem) foremek. Może też użyć jednorazowych, papierowych foremek do ciast, takich ja ta ze zdjęcia.
  11. Piecz babkę: dużą w 180 stopniach przez 45-50 minut. Po 40 sprawdź ją patyczkiem – jeśli wbity, wyjdzie suchy babka jest gotowa, jeśli są na nim fragmenty surowego ciasta, piecz ją nadal.
  12. Małe babki upieką się szybciej – 4 małe piekłam 35 minut w 180 stopniach. 
  13. Zimne babki polej lukrem przygotowanym z likieru pozostałego po moczeniu rodzynek. Powinien być dość gęsty. Jeśli płynu jest za mało dolej soku z cytryny, jeśli za dużo dosyp cukru pudru.

babka pomarańczowa
Pyszna babka pomarańczowa na Wielkanoc. Wesołych Świąt!