zupa krem z pomidorów

Krem z pieczonych pomidorów malinowych

Pomidory malinowe są pyszne i świetnie nadają się na zupę krem. Pieczenie z oliwą i cukrem wydobywa ich smak, przez co są wręcz niewiarygodnie pyszne. Przygotuj krem z pomidorów na obiad lub do słoików na zimę.

Krem z pieczonych pomidorów

Krem z pomidorów to bardzo popularna zupa. Jadłam go wiele razy, czy to w restauracjach czy w domach przyjaciół. I powiem Ci, że każdy ma na niego swój sposób. Przede wszystkim pierwsze skrzypce w tej zupie grają pomidory. Duża ilość pomidorów! Jeśli są smaczne i dobrej jakości, każdy krem smakuje dobrze, mimo, że zwykle jest inaczej przyprawiony. Dlatego skup się na pomidorach i wybierz dorodne, czerwone i słodkie malinowe pomidory. Gotowanie zaczyna się już w momencie wyboru produktów – pamiętaj o tym. Piecz pomidory, aż będą miękkie, a cebula ładnie złota. Powinno to wyglądać mniej, więcej tak.

Pieczone pomidory
Pieczone pomidory na zupę

Przetwory z pomidorów

Przetwory z pomidorów są łatwe do przygotowania i rzadko się psują. Myślę, że przede wszystkim dlatego, że osiągają wysokie temperatury i szybko wytwarzają próżnię w słoiku (po odwróceniu do góry dnem). Dlatego warto przygotować więcej kremu z pomidorów i zawekować go na zimę. Zimą, gdy za oknem będzie szaro i zimno, docenisz domowe przetwory jeszcze bardziej niż teraz. To słońce zamknięte w słoiku!

zupa krem z pomidorów
Zupa krem z pieczonych pomidorów

Jak zrobić zupę krem z pomidorów

Zupę krem możesz przechowywać nawet całą zimę. Przełóż ją do słoików po zmiksowaniu, tuż przed wlaniem śmietany. Na pewno dopraw krem solą i pieprzem, bo to naturalne konserwanty. Oliwa też konserwuje przetwory – możesz wlać 1-2 łyżki na wierzch każdego słoika zupy. Taka izolacja zagwarantuje, że zupa nie będzie miała styczności z powietrzem. Przede wszystkim przelej pomidorówkę do wyparzonych, czystych i suchych słoików. To najważniejsze, aby w słoikach nie było śladu brudu ani wody, bo powodują pleśnienie. Jeśli dopiero zaczynasz przygodę z przetworami możesz zapasteryzować słoiki w piekarniku (poczytaj o pasteryzacji na sucho) lub w garnku, na ściereczce (pasteryzacja na mokro). 

Składniki

Na 1,2-1,5 l zupy

  • 2 kg dojrzałych pomidorów malinowych
  • 2 białe cebule
  • 1 czerwona cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 5 łyżek oliwy
  • 250 + 500 ml bulionu lub wody

Dodatkowo:

  • 100 ml śmietanki kremówki 30 % tł.
  • Sól, pieprz do smaku

Rada: w wersji wegańskiej zamień kremówkę na śmietankę kokosową.

Przygotowanie

  1. Pomidory umyj, przekrój na połowy i wytnij z nich twarde części ogonków.
  2. Cebulę obierz i pokrój w grube plastry.
  3. Czosnek obierz.
  4. Na blaszce ułóż pomidory, obsyp je cebulą, powkładaj czosnek.
  5. Piecz w 200 stopniach przez godzinę.
  6. Po 30 min. pieczenia wlej do blachy 250 ml wody, aby nic nie przywarło.
  7. Gdy cebula będzie złota wyjmij warzywa z pieca.
  8. Przełóż całą zawartość blachy wraz z sokami do garnka. 
  9. Wlej do warzyw wodę lub bulion.
  10. Zagotuj zupę. 
  11. Następnie zmiksuj zupę na krem.
  12. Dopraw solą i pieprzem. Jeśli chcesz ją zachować na zimę, to teraz przelej do wyparzonych, czystych i suchych słoików.
  13. Zakręć słoiki i odstawiaj dnem do góry.
  14. Odstaw do przestudzenia.
  15. Jeśli chcesz zjeść zupę od razu dolej do zupy śmietankę, zagotuj krem i dopraw do smaku.
  16. Podawaj z bazylią i oliwą lub kleksem śmietanki. Jest pyszna z grzankami z mozzarellą.
  17. Gdy najdzie Cię ochota na zupę podgrzej słoik, dodaj śmietanki i zajadaj!