sernik na zimno z oreo

Truskawkowy sernik na zimno z Oreo

Istnieje niewiele pyszniejszych deserów niż ten. Pyszny, kremowy sernik na zimno, na chrupiącym spodzie z ciasteczek Oreo, z truskawkami na górze, pokrytymi pyszną galaretką truskawkową. To najlepszy deser tego lata.

sernik na zimno
Sernik na zimno z oreo

Truskawkowy sernik na zimno 

Najlepszy do sernika na zimno będzie trzykrotnie zmielony serek twarogowy. Na opakowaniach szukaj napisu: „na sernik”. Mój miał jakieś 5-6 % tłuszczu, a to dobry wynik jak na taki deser. Jednak w związku z tym, że bycie fit jest teraz na topie możesz użyć gęstego serka białkowego 0%. Myślę, że zaoszczędzenie kilku kalorii na pysznym deserze to mądra sprawa.

Ciasteczka na spód

Proporcja ciasteczek do masła jest przeze mnie zbadana i przetestowana. Choć może Ci się wydawać, że masła jest za dużo (mówię to z mojego doświadczenia, ponieważ zawsze mi się wydawało, że w necie wariują z tym masłem do ciastek), ale właśnie taka jest optymalna. Jeśli dodasz mniej masła, spód Ci się pokruszy. Dlatego zaciśnij zęby i pomyśl, że wierzch sernika jest całkiem chudy, a ciasteczka Oreo z masłem to piekielny wynalazek, który smakuje niebiańsko. 

sernik na zimno z oreo
Pyszny sernik na zimno z Oreo

Sernik na zimno

Do swoich serników na zimno zwykle używam galaretek jako czynnika wiążącego. Dlaczego? Otóż z prostej przyczyny, są ogólnie dostępne, łatwo je odmierzyć i mają różne smaki, które potrafią szybko odmienić każdy deser. Dziś masz ochotę na sernik truskawkowy? Użyj galaretki truskawkowej. A jeśli będziesz go robić drugi raz, możesz zmienić smak galaretki, a tym samym charakter deseru. Myślę, że powinnam Ci powiedzieć, że odmierzenie wody jest w tym wypadku kluczowe – za dużo wody sprawi, że sernik Ci się rozpłynie, więc trzymaj się przepisu, jeśli nie chcesz sprzątać sera z lodówki.

Prosty przepis na sernik na zimno

Choć w swojej kuchni często eksperymentuję, staram się dzielić z Tobą przepisami, które na pewno przygotujesz łatwo i szybko. Ten sernik smakuje tak obłędnie, że nie sposób przejść obok niego obojętnie. Kruche, słodkie ciasteczka, pianka truskawkowa z serka, która cudownie sprężynuje pod naporem widelca, a na górze galaretka z truskawkami. To smak dzieciństwa do potęgi o, gdzie o oznacza Oreo. Na zakończenie dodam, ze choć ciasteczka Oreo pojawiły się u nas kilka lat temu, tak wrosły w moją letnią cukiernię, że czuję, jakbym gotowała z nich od zawsze. A do tego sernika na zimno z truskawkami pasują wybitne.

Składniki

Tortownica 20-22 cm

Spód:

  • 12 ciastek Oreo (176 g)
  • 70 g masła

Masa serowa:

  • 600 g serka sernikowego, trzykrotnie mielonego
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 100 ml wrzątku
  • 1 galaretka truskawkowa

Wierzch:

  • 400 g truskawek
  • 1 galaretka truskawkowa
  • 350 ml wrzątku

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę.
  2. Stop masło.
  3. Masa sernikowa: w żaroodpornej, większej misce rozpuść galaretkę w 100 ml.
  4. Dodaj cukier puder i dokładnie mieszaj aż się rozpuści. Odstaw na chwilę do przestudzenia.
  5. W miseczce, w 350 ml wrzącej wody rozpuść drugą galaretkę, która pokryje wierzch sernika. Odstaw.
  6. Do przestudzonej 100 ml porcji galaretki dodaj sernik.
  7. Dodawaj go partiami (3-4). Ciągle mieszaj ciepłą galaretkę trzepaczką, aby masy się połączyły.
  8. Odstaw na chwilę do lodówki.
  9. Spód: Oreo zmiksuj na proszek w blenderze.
  10. Do ciastek dolej masło.
  11. Zmiksuj ciasteczka z masłem.
  12. Dno tortownicy wyłóż folią spożywczą i zamknij pierścieniem, tak aby folia była tylko na spodzie blachy.
  13. Wysyp ciastka do blachy i wylep nimi dokładnie dno, dociskaj, aż warstwa ciastek będzie równa.
  14. Na ciasteczka wyłóż serek. Wyrównaj, przykryj folią i wstaw do stężenia do lodówki, na około 1 g.
  15. Po tym czasie na wierzchu sernika ułóż pokrojone (umyte wcześniej) truskawki.
  16. Zalej truskawki połową galaretki, gdy wlejesz od razu całą, owoce wypłyną na wierzch.
  17. Schowaj do lodówki do stężenia.
  18. Gdy truskawki przywrą do sernika zalej je resztą tężejącej galaretki. 
  19. Schłodź sernik. Podawaj najlepiej na drugi dzień lub po kilku godzinach, aż dobrze stężeje.