Hummus paprykowy

Hummus paprykowy

Oto przyjemna wersja klasycznego hummusu. Z pastą paprykową i sosem Sriracha smakuje wyjątkowo, dlatego nie sposób się nim znudzić.

Domowy hummus z papryką

Hummus paprykowy to moja wariacja na temat tej orientalnej pasty do chleba. Właśnie przez takie przepisy możesz mnie poznać lepiej – uwielbiam udane kulinarne eksperymenty, a ten zdecydowanie taki jest. Słodki, pikantny, pyszny i aromatyczny hummus, który jest połączeniem węgierskiej papryki w tubce z chińskim sosem Sriracha. Uwielbiam takie niebanalne połączenia.

Sos Sriracha i pasta paprykowa

Węgierska pasta paprykowa w tubce przypomina koncentrat pomidorowy, jest gęsta i słodko-paprykowa, dlatego świetnie aromatyzuje potrawy. Natomiast sos Sriracha jest lekko pikantny, kwaśny i bardzo aromatyczny. Ma zapach podobny do sosu Tabasco, ale nie ma jego ostrości, czym skradł moje serce. Dostaniesz go w każdym większym markecie albo przez Internet. Oba te produkty nie są zbyt drogie, kosztują kolejno około 10 i 15 zł, dlatego warto je mieć w swojej lodówce. Jak to zwykle z hummusem bywa, wystarczy tylko zmiksować ze sobą kilka składników i już możemy go zajadać. Tak jest i w tym przypadku.

Hummus paprykowy
Hummus paprykowy

Składniki

na miseczkę hummusu:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżka pasty paprykowej z tubki
  • 1 łyżka pasty tahini
  • 1 łyżka sosu Sriracha
  • 3 łyżki soku cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 mały ząbek czosnku
  • ½ łyżeczki sumaku garbarskiego*

Topping:

  • Świeża mięta
  • Sos sriracha
  • opcjonalnie: kawałki grillowanej papryki

*można zastąpić odrobiną mielonych goździków

Przygotowanie

  1. Zmiksuj składniki z osączoną na sicie ciecierzycą.
  2. Dopraw hummus do smaku solą.
  3. Podawaj polany sosem i posypany miętą.