dżem z dyni i mandarynek

Dżem z dyni i mandarynek

Pyszny i intensywnie pomarańczowy dżem z dyni i mandarynek to jeden z moich ulubionych przetworów z dyni. Jest gęsty, treściwy, słodki i lekko pikantny dzięki dodatkowi goździków i wanilii. Przygotuj go i zajadaj z tostami, kanapkami, crossaintami czy bułeczkami. Czego tylko dusza zapragnie!

dżem z dyni i mandarynek
Dżem z dyni i mandarynek na kanapce

Dżem z dyni i mandarynek

Przetwory z dyni przygotujesz dość szybko i sprawnie. Przede wszystkim wybierz dynię, którą łatwo się kroi. Myślę, że najlepsze będą odmiany: makaronowa, zwyczajna, piżmowa czy hokkaido (ale ta ostatnia kroi się na surowo najtrudniej). Ponieważ surowa dynia jest dość śliska, uważaj przy jej krojeniu. Dżem z dyni i mandarynek możesz przygotować także z pomarańczą lub cytryną. W każdej aranżacji będzie pyszny. Ważne jest to, aby delikatny smak dyni złamać czymś kwaśnym i wyrazistym. Na zakończenie dodam, że to jeden z bardziej nietypowych i niezwykle apetycznych dżemów. Jeśli uważasz, że jest dla Ciebie za mało kwaśny lub za słodki – dopraw go oczywiście, wedle uznania. 

dżem z dyni przepis
Pyszny dżem z dyni

Składniki

  • 1 kg miąższu z dyni bez skórki i pestek
  • 250 g mandarynek
  • sok z 1 cytryny 
  • 350 g cukru 
  • 5 g goździków
  • 12 g (op.) cukru z wanilią lub waniliowego 

Przygotowanie

  1. Dynię obierz i pokrój w kostkę.
  2. Wrzuć dynię do garnka. Dodaj goździki wsadzone do gazy lub zaparzacz do herbaty, aby łatwo się później ich pozbyć, cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. 
  3. Mandarynki obierz nożem ze skórek, aby pozbyć się też białego albedo – twardej skórki. 
  4. Miąższ z mandarynek dorzuć do garnka. 
  5. Gotuj dżem 35-40 minut, aż będzie gęsty. 
  6. Przekładaj gorący dżem do wyparzonych, czystych słoików. 
  7. Zakręcaj i odstawiaj do góry dnem do wystudzenia. 
  8. Przechowuj dżem w suchym i chłodnym miejscu.