ciasto jogurtowe z rabarbarem

Ciasto z rabarbarem i owsianą kruszonką

Wiosna zagościła na salonach, a z nią rabarbar. Dlatego pora na najpyszniejsze ciasto na świecie – ciasto jogurtowe z rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Idealne o tej porze roku. Długo pozostaje świeże i z każdym dniem jest nawet lepsze, bo przyjemnie nasiąka od owoców. Przygotuj je według tego przepisu i ciesz się smakiem wiosny!

Ciasto jogurtowe

To jeden z moich ulubionych przepisów, spośród ciast, które piekę na codzień. Uwielbiam je i lubi je większość moich przyjaciół i znajomych. Jego ogromną zaletą jest struktura. Jest puszyste, a równocześnie nie rozpada się. Nigdy nie jest suche, bo cudownie łączy się z owocami. A z uwagi na chrupiącą kruszonkę jest pełne uzupełniających się kontrastów. Zaręczam Ci, że jeśli opanujesz przepis bazę, będziesz je piekł, lub piekła, bardzo często w sezonie owocowym. Jest pyszne z truskawkami, borówkami, śliwkami czy morelami. Równie pyszne wyjdzie Ci z mrożonymi owocami

ciasto jogurtowe
Pyszne ciasto jogurtowe z rabarbarem i kruszonką

Rabarbar

Najważniejsze jest to, żeby obrać go przed dodaniem do ciasta. Rabarbar ma twarde skórki i będzie je czuć podczas jedzenia. Niestety, może chwilę to trwa, ale trzeba to zrobić. Czasem, gdy miewałam dawno temu lenia, nie obierałam go i przyznam, że efekt był nieciekawy – włókna skórki zostawały w zębach i były twarde. Dlatego koniecznie go obierz – to ciasto zachwyca i szkoda kilku minut na to, żeby zepsuć cały efekt. 

Jakie jajka wybrać do ciasta

Słyszałam jak ktoś kiedyś mówił, że do ciasta można dodać „gorszych jajek”. Ale które są gorsze? Chodziło zapewne o jaja z chowu klatkowego. Niestety, mają one mniej bogaty smak niż jajka od kur, które samodzielnie znajdują jedzenie albo karmione są paszą ekologiczną. Kilka razy piekłam ciasta na jajkach z chowu klatkowego, ze smutną trójką na początku kodu, i wyznam Ci, że takie ciasto nie jest aż tak smaczne jak ciasto z jajek ekologicznych, od zadowolonych kur. Dlatego jeśli możesz sobie pozwolić na wybór fajną opcją będzie wykorzystanie jajek ekologicznych.

Składniki

duża blacha, ciasto:

  • 5 jajek kl. M, najlepiej zerówek
  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 1 szklanka oleju rzepakowego 
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 10 g cukru z wanilią
  • 200 g jogurtu naturalnego 
  • 1000-1100 g rabarbaru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki cukru kryształu do rabarbaru

kruszonka: 

  • 100 g masła
  • 100 g cukru 
  • 70 g mąki
  • 70 g płatków owsianych błyskawicznych 
  • 5 g cukru z wanilią

Rada: ciasto możesz upiec z dowolnymi letnimi owocami, nawet mrożonymi!

Przygotowanie

  1. Rabarbar obierz – natnij przy końcu łodygi i pociągaj skórki, a zejdą same.
  2.  Umyj łodygi.
  3. Pokrój rabarbar w kostkę o długości 2 cm i posyp 2-3 łyżkami cukru.
  4. Odstaw na 30 min.
  5. Zmiksuj jajka z cukrami na puszysty kogiel mogel, trwa to około 6-7 min.
  6. Następnie wlej olej i jogurt.
  7. Zmiksuj aż połączą się z jajkami.
  8. Przesiej do jajek mąkę z proszkiem i wymieszaj dokładnie mikserem. Na wierzchu ciasta powinny zacząć się pojawiać bąbelki od proszku do pieczenia.
  9. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, o wym. 25-35 cm, lub mniejszej, ale wtedy ciasto będzie wyższe, więc uważaj, aby nie wykipiało. Urośnie co najmniej podwójnie.
  10. Rabarbar odcedź na sicie. 
  11. Rozłóż go na cieście.
  12. W palcach zagnieć kruszonkę. 
  13. Posyp kruszonką ciasto. 
  14. Piecz w temp. 170-180 stopni przez 40 min.