Wiosna zagościła na salonach, a z nią rabarbar. Dlatego pora na najpyszniejsze ciasto na świecie – ciasto jogurtowe z rabarbarem i chrupiącą kruszonką. Idealne o tej porze roku. Długo pozostaje świeże i z każdym dniem jest nawet lepsze, bo przyjemnie nasiąka od owoców. Przygotuj je według tego przepisu i ciesz się smakiem wiosny!
Ciasto jogurtowe
To jeden z moich ulubionych przepisów, spośród ciast, które piekę na codzień. Uwielbiam je i lubi je większość moich przyjaciół i znajomych. Jego ogromną zaletą jest struktura. Jest puszyste, a równocześnie nie rozpada się. Nigdy nie jest suche, bo cudownie łączy się z owocami. A z uwagi na chrupiącą kruszonkę jest pełne uzupełniających się kontrastów. Zaręczam Ci, że jeśli opanujesz przepis bazę, będziesz je piekł, lub piekła, bardzo często w sezonie owocowym. Jest pyszne z truskawkami, borówkami, śliwkami czy morelami. Równie pyszne wyjdzie Ci z mrożonymi owocami.
Rabarbar
Najważniejsze jest to, żeby obrać go przed dodaniem do ciasta. Rabarbar ma twarde skórki i będzie je czuć podczas jedzenia. Niestety, może chwilę to trwa, ale trzeba to zrobić. Czasem, gdy miewałam dawno temu lenia, nie obierałam go i przyznam, że efekt był nieciekawy – włókna skórki zostawały w zębach i były twarde. Dlatego koniecznie go obierz – to ciasto zachwyca i szkoda kilku minut na to, żeby zepsuć cały efekt.
Jakie jajka wybrać do ciasta
Słyszałam jak ktoś kiedyś mówił, że do ciasta można dodać „gorszych jajek”. Ale które są gorsze? Chodziło zapewne o jaja z chowu klatkowego. Niestety, mają one mniej bogaty smak niż jajka od kur, które samodzielnie znajdują jedzenie albo karmione są paszą ekologiczną. Kilka razy piekłam ciasta na jajkach z chowu klatkowego, ze smutną trójką na początku kodu, i wyznam Ci, że takie ciasto nie jest aż tak smaczne jak ciasto z jajek ekologicznych, od zadowolonych kur. Dlatego jeśli możesz sobie pozwolić na wybór fajną opcją będzie wykorzystanie jajek ekologicznych.
duża blacha, ciasto: kruszonka: Składniki
Rada: ciasto możesz upiec z dowolnymi letnimi owocami, nawet mrożonymi!
Przygotowanie