Prosty przepis na ciasto z Nutelli z czereśniami. Jedynie z pięciu składników! Bardzo czekoladowe ciasto z soczystymi czereśniami to pomysł na deser idealny. Zjedz je z gałką lodów na ciepło lub po wystudzeniu z górą świeżych czereśni i miętą.
Prosty przepis na ciasto czekoladowe
Jeśli wydaje Ci się, że pieczenie jest trudne to masz rację – wydaje Ci się. Z prostym przepisem wszystko jest łatwe. Przede wszystkim każdy początkujący cukiernik musi zdać sobie sprawę, że pieczenie to czysta radość i warto zacząć swoją przygodę z ciastami od czegoś prostego, co będzie przepyszne i wynagrodzi stres i niepokój związane z pierwszymi próbami. Myślę, że zasada im mniej składników tym lepiej, świetnie sprawdza się w pieczeniu. Prawie na pewno niczego nie zapomnisz, w przeciwieństwie do ciast ze skomplikowanych przepisów, a smaki będą wyraziste i nieprzekombinowane.
Ciasto czekoladowe z 5 składników
Właśnie dlatego uwielbiam tworzyć proste, wręcz banalne przepisy, które składają się z dobrych składników, a jeden potrafi zastąpić kilka. W tym wypadku krem Nutella pełni rolę aż czterech, a mianowicie czekolady, masła, orzechów i cukru. Jak widzisz, drogi Czytelniku, dzięki sprytowi możesz zaoszczędzić dużo czasu, a zaręczam Ci, że efekty Twojej pracy będą oszałamiające.
Nutella cake
Ciasto z Nutelli, które widzisz na zdjęciach możesz upiec na kilka sposobów. Po pierwsze – solo, bez jakichkolwiek owoców. Po drugie możesz je przełożyć kremem lub oblać polewą czekoladową (włóż do miski 4 łyżki Nutelli z 3 łyżkami śmietanki 30 %, podgrzej w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, wymieszaj i polej ciasto). Następnie możesz je upiec jako lepkie Brownie z ciągnącym miąższem, jest obłędne wierz mi, kocham je właśnie w takiej wersji, gdy delikatny, kremowy, lekko płynny krem powala na kolana (najlepsze jest na ciepło z lodami). Jeśli kochasz klasykę zrób wręcz przeciwnie i piecz ciasto dłużej, aby uzyskać zwarte ciasto czekoladowe ala klasyczny czekoladowiec. Testuj i kombinuj. Przepis to zawsze tylko początek podróży, reszta zależy od Ciebie.
Ciasto z czereśniami
Na zakończenie dodam, że właśnie jesteśmy w szczycie sezonu na czereśnie, więc musiałam zrobić swoje ciasto z czereśniami. Myślę, ze czereśnie wspaniale pasują do czekolady. Są słodkie, chrupiące i lekko kwaskowe, co kontrastuje ze słodkim, miękkim ciastem. Gra kontrastów od zawsze charakteryzowała moją kuchnię. Jestem nietypową kobietą pełną ambiwalencji (choć, gdy to czytam, właściwie u większości kobiet obserwuję ambiwalentne skłonności) i w moim gotowaniu też łatwo to dostrzeżesz. Właśnie takie, wielowymiarowe, jest to ciasto – wyraziste, kremowe, kwaskowe i z delikatnie chrupiącymi owocami. Spróbuj.
forma o średnicy 20-22 cm Składniki
Przygotowanie