ciasto z nutelli

Ciasto z Nutelli z czereśniami – z 5 składników

Prosty przepis na ciasto z Nutelli z czereśniami. Jedynie z pięciu składników! Bardzo czekoladowe ciasto z soczystymi czereśniami to pomysł na deser idealny. Zjedz je z gałką lodów na ciepło lub po wystudzeniu z górą świeżych czereśni i miętą.

ciasto z nutelli
Ciasto z nutelli z 5 składników!

Prosty przepis na ciasto czekoladowe 

Jeśli wydaje Ci się, że pieczenie jest trudne to masz rację – wydaje Ci się. Z prostym przepisem wszystko jest łatwe. Przede wszystkim każdy początkujący cukiernik musi zdać sobie sprawę, że pieczenie to czysta radość i warto zacząć swoją przygodę z ciastami od czegoś prostego, co będzie przepyszne i wynagrodzi stres i niepokój związane z pierwszymi próbami. Myślę, że zasada im mniej składników tym lepiej, świetnie sprawdza się w pieczeniu. Prawie na pewno niczego nie zapomnisz, w przeciwieństwie do ciast ze skomplikowanych przepisów, a smaki będą wyraziste i nieprzekombinowane. 

Ciasto czekoladowe z 5 składników

Właśnie dlatego uwielbiam tworzyć proste, wręcz banalne przepisy, które składają się z dobrych składników, a jeden potrafi zastąpić kilka. W tym wypadku krem Nutella pełni rolę aż czterech, a mianowicie czekolady, masła, orzechów i cukru. Jak widzisz, drogi Czytelniku, dzięki sprytowi możesz zaoszczędzić dużo czasu, a zaręczam Ci, że efekty Twojej pracy będą oszałamiające. 

ciasto z nutelli przed pieczeniem
Ciasto z Nutelli przed pieczeniem, bąbelki powstają dzięki proszkowi do pieczenia

Nutella cake

Ciasto z Nutelli, które widzisz na zdjęciach możesz upiec na kilka sposobów. Po pierwsze – solo, bez jakichkolwiek owoców. Po drugie możesz je przełożyć kremem lub oblać polewą czekoladową (włóż do miski 4 łyżki Nutelli z 3 łyżkami śmietanki 30 %, podgrzej w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, wymieszaj i polej ciasto). Następnie możesz je upiec jako lepkie Brownie z ciągnącym miąższem, jest obłędne wierz mi, kocham je właśnie w takiej wersji, gdy delikatny, kremowy, lekko płynny krem powala na kolana (najlepsze jest na ciepło z lodami). Jeśli kochasz klasykę zrób wręcz przeciwnie i piecz ciasto dłużej, aby uzyskać zwarte ciasto czekoladowe ala klasyczny czekoladowiec. Testuj i kombinuj. Przepis to zawsze tylko początek podróży, reszta zależy od Ciebie.

Ciasto z czereśniami

Na zakończenie dodam, że właśnie jesteśmy w szczycie sezonu na czereśnie, więc musiałam zrobić swoje ciasto z czereśniami. Myślę, ze czereśnie wspaniale pasują do czekolady. Są słodkie, chrupiące i lekko kwaskowe, co kontrastuje ze słodkim, miękkim ciastem. Gra kontrastów od zawsze charakteryzowała moją kuchnię. Jestem nietypową kobietą pełną ambiwalencji (choć, gdy to czytam, właściwie u większości kobiet obserwuję ambiwalentne skłonności) i w moim gotowaniu też łatwo to dostrzeżesz. Właśnie takie, wielowymiarowe, jest to ciasto – wyraziste, kremowe, kwaskowe i z delikatnie chrupiącymi owocami. Spróbuj. 

ciasto z czereśniami
Ciasto z czereśniami przed pieczeniem

Składniki

forma o średnicy 20-22 cm 

  • 250 g kremu Nutella
  • 130 g (2/3 szklanki) mąki tortowej
  • 4 jajka, rozm. L
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 250 g czereśni 

Przygotowanie

  1. Słoik Nutelli włóż do gorącej wody, aby krem się rozpuścił. 
  2. Odmierz ze słoika 1 szklankę 250 ml lub odważ 250 g kremu. 
  3. Ciepły krem przełóż do miski. 
  4. Krem wymieszaj trzepaczką z jajkami. 
  5. Do kremu przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszaj ciasto trzepaczką.
  6. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia. 
  7. Wlej ciasto do formy.
  8. Czereśnie umyj i przetnij na połowy. Wyjmij z nich pestki. 
  9. Rozłóż owoce równomiernie na wierzchu ciasta i powtykaj je w ciasto.
  10. Piecz ciasto w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku. Jeśli chcesz, aby było kremowe w środku piecz je 25 minut, jeśli chcesz, aby było zwarte piecz je 35 minut. Ja lubię, gdy przypomina suflet.
  11. Podawaj ciasto z lodami lub czereśniami.