Pyszna nie tylko na Wielkanoc. Miękka i puszysta czekoladowa babki pięknie udekoruje Wasz świąteczny stół i idealnie sprawdzi się jako dodatek do kawy. To bardzo prosty przepis, który bezsprzecznie przypadnie Ci do gustu. Uwielbiam ją!
Babka piaskowa
Prosta proporcja na ucieraną babkę piaskową opiera się mniej więcej na 250 gramach różnych produktów – masła, mąki, jajek i cukru. Dlatego postanowiłam podmienić mąkę na kakao i upiec babkę, która jest bardzo pyszna i czekoladowa, a na dodatek smakuje orzechami. Godny uwagi jest też wierzch babki. Pyszna polewa z gorzkiej czekolady i orzechy włoskie naprawdę smakują Wielkanocą.
Składniki
1 duża babka o średnicy 24-26 cm lub dwie małe o średnicy 14 cm
250 g masła
200 g mąki tortowej
250 g cukru pudru
5 jajek
50 g kakao
2 łyżeczki proszku do pieczenia
6 g cukru z wanilią
polewa:
150 g gorzkiej czekolady
50 ml śmietanki 30 %
50 g mieszanki prażonych orzechów: najlepiej włoskich i laskowych
Do wysmarowania formy:
2 łyżki masła
2 łyżki bułki tartej
Rada: pamiętaj, że składniki muszą być w temp. pokojowej!
Przygotowanie
Miękkie masło ubij z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszek.
Dodawaj po jajku, każde kolejne po połączeniu poprzedniego.
Do masy przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia.
Jeśli jest bardzo gęsta dolej 50 ml mleka, ale zdarza się to dość rzadko, o ironio.
Masę przełóż do formy do pieczenia babki wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.
Dużą babkę piecz przez 50-55 minut w 170 stopniach, a dwie mniejsze przez 40 minut.
Po 40 minutach sprawdź duże ciasto czy jest upieczone, a mniejsze po 30.
Gotowe babki wystudź.
Wyjmij je z formy, pukając blaszką delikatnie o blat.
Czekoladę roztop ze śmietanką, w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce.
Polej ciasto lekko przestudzoną czekoladą i posyp orzechami.
O mnie
Ania Pastuszka
Ania Pastuszka. Dziennikarka, blogerka i scenarzystka. Kuchnia od zawsze była jej pasją. Gotuje od blisko 20. lat. Od wielu lat pokazuje swoje proste i pyszne przepisy w Telewizji i Internecie. Więcej o mnie »