Jedzenie warzyw jest trudniejsze jesienią i zimą, gdy zmniejsza się dostępność świeżych warzyw. Ale są na to sposoby – zupy krem z warzyw bulwiastych i korzeniowych. Są pyszne i rozgrzewające, a na dodatek zapewniają solidną porcję witamin i minerałów.
Jakie warzywa będą dobre na zupę krem
Właściwie każde. Pyszna będzie zupa z porów, dyni, ziemniaków, brokułów, groszku… Naprawdę możliwości jest nieskończenie wiele. Kombinuj i eksperymentuj. Bohaterem dzisiejszego przepisu jest krem z białych warzyw. Por, seler, ziemniaki i pietruszka, to warzywa, które zwykle bywają kłopotliwe w przygotowaniu i jedzeniu. Ale jeśli skarmelizujesz je na maśle i wydobędziesz z nich naturalne aromaty dzieje się magia. Przestają być twarde, suche i nijakie, a zaczynają być karmelowe, słodkie i pełne smaku. Koniecznie smaż je, aż będą mocno brązowe (ale nie czarne). Jeśli trzeba dodaj więcej masła, aby warzywa się nie spaliły. Możesz je także przygotować na blaszce w piekarniku, ale wtedy nie mają aż tak intensywnego smaku.
Składniki na 5-6 porcjiSkładniki
Przygotowanie