zupa krem z białych warzyw przepis

Zupa krem z białych warzyw z oliwą truflową

Jedzenie warzyw jest trudniejsze jesienią i zimą, gdy zmniejsza się dostępność świeżych warzyw. Ale są na to sposoby – zupy krem z warzyw bulwiastych i korzeniowych. Są pyszne i rozgrzewające, a na dodatek zapewniają solidną porcję witamin i minerałów.

Jakie warzywa będą dobre na zupę krem

Właściwie każde. Pyszna będzie zupa z porów, dyni, ziemniaków, brokułów, groszku… Naprawdę możliwości jest nieskończenie wiele. Kombinuj i eksperymentuj. Bohaterem dzisiejszego przepisu jest krem z białych warzyw. Por, seler, ziemniaki i pietruszka, to warzywa, które zwykle bywają kłopotliwe w przygotowaniu i jedzeniu. Ale jeśli skarmelizujesz je na maśle i wydobędziesz z nich naturalne aromaty dzieje się magia. Przestają być twarde, suche i nijakie, a zaczynają być karmelowe, słodkie i pełne smaku. Koniecznie smaż je, aż będą mocno brązowe (ale nie czarne). Jeśli trzeba dodaj więcej masła, aby warzywa się nie spaliły. Możesz je także przygotować na blaszce w piekarniku, ale wtedy nie mają aż tak intensywnego smaku.

Składniki

Składniki na 5-6 porcji

  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • 2 pory
  • 1/2 selera
  • 3 pietruszki
  • 4 ziemniaki
  • 60 g masła + 10 g
  • 50 ml śmietany 30 %
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • sól, pieprz
  • 2-3 łyżki oliwy truflowej

Przygotowanie

  1. Warzywa umyj i obierz. Pory przekrój przed myciem na ćwiartki i wymyj piach, który gromadzi się w środku w listkach.
  2. Masło stop z oliwą. Na rozgrzanym tłuszczu przysmaż na brązowo pory, pietruszki, kawałki selerów i liście laurowe. Posól warzywa i smaż je około 10-15 minut, mieszając.
  3. Gdy będą złote zalej warzywa bulionem i gotuj do miękkości, około 15 minut.
  4. Wyłów liście laurowe.
  5. Dolej do zupy śmietankę.
  6. Zmiksuj zupę na krem.
  7. Dodaj 1 łyżkę masła.
  8. Dopraw zupę solą i pieprzem.
  9. Wymieszaj, spróbuj i dopraw ponownie jeśli trzeba.
  10. Rozlej zupę na talerze i skrop aromatyczną oliwą truflową.

zupa krem
Zupa krem z białych warzyw