Tiramisu Śliwkowe

Tiramisu Śliwkowe z kruszonką

Jeśli znudziło Ci się klasyczne tiramisu koniecznie spróbuj jego jesiennej wersji. Kwaśne śliwki, słodki, waniliowy krem i chrupiąca, cynamonowa owsiana kruszonka Cię zachwycą.

Lubię klasyczne tiramisu, ale jesienna wersja tego włoskiego deseru jest absolutnym hitem. Goździki, cynamon, wanilia i kwaśne śliwki, a do tego krem z mascarpone… to niesamowita kompozycja smaków. Przyznam, że to jeden z moich ulubionych deserów, a przepis na idealny krem dopieszczałam przez kilka lat. Ale warto było.

Serek mascarpone

Mascarpone to tłusty (ma nawet 60-70% tłuszczu), włoski, biały ser, który ma nieskończenie wiele zastosowań w kuchni. Robiłam z niego sosy do makaronu, torty, desery czy musy czekoladowe, więc jeśli jeszcze tu zawitasz na pewno odkryję przed Tobą wiele ciekawych zastosowań tego serka. Ale nawet największy kulinarny laik kojarzy mascarpone z tiramisu i właśnie dzięki temu deserowi ser zdobył międzynarodową sławę.

Czy do tiramisu dodaje się bitą śmietanę? 

Jadłam tiramisu w wielu miejscach i pokrótce rozmówię się najgorszymi błędami popełnianymi przy jego przygotowaniu. Ważne jest, aby dobrze wymieszać serek z jajkami, dzięki ubiciu żółtek krem jest aksamitny. Serek lepiej wymiesza się z jajkami jeśli składniki będą w temperaturze pokojowej. Im lepsze jajka, np. 0 (ekologiczne) tym lepszy będzie deser. Nigdy nie dodajemy do tiramisu bitej śmietany, nie mam pojęcia skąd wziął się ten barbarzyński pomysł. To ubite na sztywną pianę białka dają kremowi jedyną w swoim rodzaju lekkość i puszystość. Na zakończenie przypomnę Ci jeszcze o sparzeniu surowych jajek przed wybiciem ich do miski. Po prostu przelej je wrzątkiem. Przy jedzeniu surowych wybierz te z pewnego źródła z oznakowaniem. Jeśli masz ochotę żółtka możesz ubić z cukrem nad kąpielą wodną i podgrzać je do temp. 50-60 stopni, aby się dodatkowo zabezpieczyć przed niekorzystnymi dla zdrowia drobnoustrojami.

Tiramisu Śliwkowe z kruszonką
Tiramisu Śliwkowe z kruszonką

Kilka słów o sosie śliwkowym

Kolejnym wyjątkowym elementem tej kompozycji jest mój korzenny sos śliwkowy z goździkami. Goździki to jedna z moich ulubionych przypraw ponieważ uwielbiam ich ostry, korzenny aromat. Niewątpliwie ze śliwkami komponują się perfekcyjnie. Podczas nakładania sosu śliwkowego do pucharków oczywiście je wyjmuję, dlatego że na twardym goździku można nawet  ukruszyć sobie ząb. Podsumowując, dodałam do deseru coś słodkiego, coś orzeźwiającego więc chyba nadeszła pora na chrupiący twist. Kruszonka z płatków owsianych z cynamonem pełni tę rolę idealnie. Chrupie, pięknie pachnie i obłędnie dopełnia tę symfonię smaków i różnych struktur.

Składniki

na 6 porcji:

Krem do Tiramisu:

  • 500 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 jaja L (4 M)
  • Szczypta soli

Sos śliwkowy:

  • 500 g śliwek
  • 150 ml wody
  • 1 łyżeczka goździków
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z wanilią

Kruszonka owsiana:

  • 150 g płatków owsianych
  • 40 g masła
  • 40 g cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie

Krem:

  1. Jajka sparz wrzątkiem.
  2. Żółtka ubij z cukrem pudrem i waniliowym nad kąpielą wodną – blaszaną miskę umieść nad gorącą wodą i ubijaj, aż otrzymasz jasny kogel-mogel.
  3. Dodaj serek i wymieszaj, najlepiej w dwóch turach.
  4. Ubij białka ze szczyptą soli.
  5. Białka dodaj delikatnie do masy i powoli wymieszaj je z kremem szpatułką.
    Przykryj i schowaj krem do lodówki.

Śliwki:

  1. Owoce umyj i pokrój na połowy. Wyjmij pestki.
  2. Zagotuj pozostałe składniki.
  3. Wrzuć śliwki.
  4. Smaż śliwki w sosie przez 5-8 minut, aż będą miękkie.
  5. Wyjmij goździki i odstaw do ostudzenia.

Kruszonka:

  1. Rozpuść masło i cukier. Wsyp płatki i cynamon.
  2. Smaż, mieszając, aż będą uprażone.
  3. Ostudź.

Składanie:

  1. Na dno pucharków wyłóż kruszonkę, na nią śliwki, później krem, śliwki i kruszonkę.
  2. Schłodź deser przed podaniem.

Rady:

Pucharki owiń folią, aby deser nie pachniał zapachami z lodówki. Możesz je też przygotować w zakręcanych słoikach.

Tiramisu Śliwkowe z kruszonką
Tiramisu Śliwkowe z kruszonką. Smacznego!