syrop piernikowy do kawy

Syrop piernikowy do kawy i herbaty

Syrop o smaku piernika to idealny jesienny dodatek do herbaty czy kawy. Uwielbiam jego smak i zapach. Taki syrop będzie idealnym prezentem dla przyjaciela czy przyjaciółki albo ukochanej osoby. Czy znasz kogoś kto nie lubi pierników? Szczególnie gdy za oknem jest szaro i zimno?

Prezenty Świąteczne DIY

Obecnie chodzenie po sklepach jest mocno utrudnione. Dlatego warto wrócić do korzeni i samodzielnie wykonać choć część prezentów na Mikołajki czy pod choinkę. Szczególnie jeśli jeden z nich, a mianowicie ten syrop, można przygotować w kilka minut i cieszyć się nim przez kilka tygodni. Zimowy syrop do kawy i herbaty to esencja Świąt Bożego Narodzenia w płynie! Już kilka łyżek tego syropu wystarczy, aby wprowadzić się w świąteczny, korzenny nastrój.

Syrop korzenny
Syrop cynamonowy na Święta

Składniki

  • 700 ml wody
  • 500 g cukru
  • 2 łyżki cynamonu
  • 4 gwiazdki anyżu
  • 1 łyżeczka goździków
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej

Przygotowanie

  1. Zagotuj wodę z cukrem i przyprawami.
  2. Gotuj 15 minut.
  3. Gorący syrop przecedź przez sito i przelej do butelek lub słoików.
  4. Zakręć i odstaw do góry dnem do ostudzenia.
  5. Zawekowany możesz przechowywać nawet do 3-4 miesięcy.

Dodawaj syrop do kawy, kakao, mleka i herbaty, wedle uznania.