cytryny w syropie

Cytryny w syropie do herbaty

Cytryny w syropie to wprost idealny dodatek do zimowej herbaty! Gdy za oknem szaro i zimno sprawdzą się wspaniale w gorącym naparze z imbirem. W przeciwieństwie do świeżych cytryn są nie tylko kwaśne, ale i uroczo słodkie i lepkie. Dzięki nim każda zimowa herbata będzie po prostu przepyszna. Cytryny w syropie przygotujesz dosłownie w kilka chwil. Załóżmy, że nie przygotujesz się należycie do Mikołajków czy Świąt Bożego Narodzenia. Takie cytryny ze świąteczną wstążką będą wspaniałym pomysłem na prezent!

Jakie cytryny wybrać do przetworów?

Bez wątpienia najlepsze będą cytryny bio. Niewoskowane i niepryskane, wszakże będziesz je gotować w syropie w całości. Wybierając dobrej jakości cytryny, które są niewiele droższe od zwyczajnych, kosztują około 15-20 zł za kilogram, podczas gdy zwykłe około 12, niewątpliwie będą smaczniejsze a na dodatek zdrowsze. Z pewnością i bezpiecznie będzie można również zjeść cytrynę w syropie w całości, bo cytryny niepryskane mają bardziej miękką skórkę.

Cytryny w syropie
Napar imbirowy z cytryną

Prezenty na Święta Bożego Narodzenia DIY

Wiele lat temu, gdy jeszcze nie zarabiałam, wypiekałam dla swojej rodziny świąteczne ciasteczka w różnych smakach – cytrynowe, pierniczki, różane i z dżemem, z polewą i bez. Pakowałam je w ładny papier lub samodzielnie robiłam opakowania. Tworzyłam w ten sposób prezenty DIY, które niewątpliwie wzruszały moich rodziców i babcię. Moja mama do tej pory czasem pyta o tamte ciasteczka! Z biegiem lat, mimo, że dorosłam, pracuję i staram się spełniać marzenia moich dzieci i rodziny, nadal pożądanym prezentem są te zrobione przeze mnie. Dziś rozdaję pierniczki, które pieczemy razem z dziećmi na początku grudnia i właśnie takie smakowite dodatki do herbat jak moje cytryny w syropie. Spróbuj je przygotować i rozpocznij swoją własną świąteczną tradycję.

Składniki

  • 10 cytryn, najlepiej bio
  • 500 g cukru
  • 500 ml wody
  • 1 op. cukru w prawdziwą wanilią lub laska wanilii

Przygotowanie

  1. Cytryny wyszoruj i umyj. Osusz.
  2. 7 pokrój w plastry, z 3 wyciśnij sok, pestki oddziel i wyrzuć.
  3. Z cukru, wanilii (laskę przekrój na pół), soku z cytryn i wody ugotuj gęsty syrop.
  4. Gotuj go 10 minut.
  5. Do syropu włóż owoce i gotuj je 10 minut, na średnim ogniu. Obserwuj owoce, jeśli zaczną się rozpadać wyłącz je wcześniej.
  6. Gorące cytryny z syropem przełóż do wyparzonych i czystych słoików.
  7. Zakręć i odstaw do góry dnami.
  8. Po wystudzeniu możesz przechowywać je nawet 2-3 miesiące, jeśli są zawekowane, po otwarciu przechowuj je w lodówce.