lemonade espresso

Lemoniada z espresso – Lemonade Espresso

Zatęskniłam za nią. W zeszłym roku Lemoniada z espresso robiła furorę. Dziś wyparła ją kawa z tonikiem. Jednak według mnie to niefortunne. Lemoniada i espresso to dwa puzzle tej samej układanki. Zrobiłam ją spontanicznie i powiem Ci, że jest świetna. Taka jak lubię – kwaśna, lekko słodka, orzeźwiająca i pobudzająca dzięki solidnej porcji mocnej kawy arabica.

lemoniada z kawą
Lemoniada z kawą

Lemoniada z espresso

Oczywiście poznałam ją kilka lat temu w Maku. Uważam, że McDonald’s mają świetne menu letnich napojów. Słodko-kwaśna lemoniada z dobrą kawą to było to. Choć początkowo wydawało mi się dziwnie orientalne. Z jęzorem wywieszonym na brodzie czekałam na tegoroczne lato, żeby znowu dopaść do życiodajnego źródła Lemonade Espresso, ale niestety. W tym roku specjalnością zakładu okazała się być Maliniada. Właściwie też jest dobra, ale nie aż tak, jak Lemoniada z kawą. Ktoś kto wymyślił to połączenie jest geniuszem. Z tęsknoty i sentymentu zagościła właśnie na mojej stronie, abyś zrobił/a ją sobie w domu. Jeśli tęsknisz za nią tak jak ja. 

Składniki

na szklankę ok. 300 ml

  • 50 ml soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu cukrowego 
  • lód 
  • 50 ml espresso
  • 2-3 plasterki cytryny 
  • ok. 100-150 ml lekko gazowanej wody mineralnej

Przygotowanie

  1. Zaparz świeżą kawę. Odstaw na chwilę. Przelej kawę do małego dzbanuszka (np. takiego do sosu, albo do czegoś z czego wygodnie się leje bez rozlewania).
  2. Szklankę wypełnij w połowie lodem. 
  3. Wrzuć plasterki cytryny.
  4. Wlej sok cytrynowy i syrop cukrowy (cukier rozpuszczony w gorącej wodzie, w proporcji 1:1)
  5. Wymieszaj. 
  6. Wlej ok. 100-150 ml wody, tyle, aby w szklance pozostała przestrzeń na espresso.
  7. Na wierzchu zimnej lemoniady podstaw łyżkę, tak aby prawie dotykała powierzchni napoju. 
  8. Powoli, lejąc po łyżce, a nie bezpośrednio po lemoniadzie wlej ciepłą kawę. Dzięki temu uzyskasz efekt warstw. 
  9. Podawaj od razu.