Prosty i pyszny, gęsty i sycący gulasz grzybowy. Sezonowe danie, które moja teściowa nazywa “grzybami na gęsto”. Borowiki i maślaki w kremowym sosie to gratka dla wszystkich wielbicieli grzybów. Podawaj gulasz z kaszą lub pajdą wiejskiego chleba.
Jak zrobić gulasz grzybowy
Bez wątpienia gulasz grzybowy przygotujesz o wiele łatwiej i szybciej niż gulasz wołowy. Moja teściowa od dawna mówiła, że zjadłaby “grzyby na gęsto”. Pomyślałam więc, że może warto go zrobić. Pamiętam, jak mój dziadek robił podobny gulasz i smażone kanie w panierce. Te dwa dania z dzieciństwa niewątpliwie kojarzą mi się z domem. Choć jako dziecko do “grzybów na gęsto” nie mogłam się przekonać, uwielbiałam kanie smażone w panierce. Nawet teraz myślę o nich z sentymentem. Może zrobię podobne boczniaki? Niełatwo jest kupić w mieście świeże, dobre kanie.
![grzyby na gęsto](https://i0.wp.com/www.aniapastuszka.pl/wp-content/uploads/2021/09/grzybynagesto-3.jpg?resize=536%2C804&ssl=1)
Jak czyścić grzyby
Godnym uwagi jest fakt właściwego oczyszczenia grzybów przed gotowaniem. To kluczowe dla dobrego wrażenia podczas jedzenia, bo nieoczyszczone grzyby chrupią pisakiem. To naprawdę nieprzyjemne, ale i bardzo zabawne. Kiedyś nie wyczyściłam grzybów i chrupały jak popcorn w kinie. Ale było śmiechu. Jeśli jednak nie jesteś fanem niewybrednych komentarzy oczyść swoje grzyby. Zwykle staram się ich nie moczyć, chyba, że są naprawdę brudne i zapiaszczone. Woda wymywa smak grzybów i sprawia, że kapelusze robią się rozmokłe i za miękkie. Grzyby oczyszczam więc mokrą szmatką lub mokrym ręcznikiem papierowym. Zawsze robię to tuż przed gotowaniem. Jeśli zamierzam je gotować na drugi, trzeci dzień owijam owocniki w lekko zwilżony ręcznik i chowam do lodówki w szczelnym pojemniku. W rezultacie mogą tak leżeć w lodówce nawet kilka dni.
na 4 porcjeSkładniki
Przygotowanie