czekolada z bitą śmietana

Czekolada z bitą śmietaną

Przepyszna mikołajkowa czekolada z bitą śmietaną to wspaniała propozycja nie tylko w związku ze zbliżającymi się Mikołajkami. Gorąca czekolada z cudownie topliwą bitą śmietaną sprawi, że poczujesz się naprawdę błogo. Nawet, gdy za oknem będą szalały deszcz i plucha. 

Czekolada z bitą śmietaną

Przede wszystkim moja czekolada z bitą śmietaną wyróżnia się tym, że jest pysznie cynamonowa. Dlatego, że powoli podgrzewam ją z kakao i korą cynamonu, a wierzch obsypuję mielonym cynamonem. To naprawdę ogromna porcja dobroci! Lecz żeby nic się nie zmarnowało, tej samej kory używam do dekoracji kubeczków ze słodkim napojem. Istotne jest to, żeby podawać napój dość szybko. Dlatego, że najważniejszy jest kontrast gorącej czekolady i chłodnej bitej śmietany. Uwielbiam go, a i Ty go pokochasz! Na zakończenie dodam, że najlepsza do czekolady na gorąco jest dobra czekolada – wybierz taką o zawartości co najmniej 50% kakao. 

gorąca czekolada
Gorąca czekolada

Z czym podawać czekoladę na gorąco 

Z pewnością czekolada z bitą śmietaną i cynamonem jest pyszna sama w sobie. Jednak zdradzę Ci pewien sekret. Jeśli podasz ją z ciepłymi goframi lub ciasteczkami do moczenia, jest wręcz niewyobrażalnie dobra. W związku z tym mam dla Ciebie jeszcze jedną radę. Przede wszystkim wybierz dodatki, które mieszczą się w kubku i łatwo zamoczysz je w napoju. Po drugie wybierz chrupiące lub miękkie ciasteczka, które będą mogły namoknąć w napoju i przyjemnie połechczą podniebienie. Na zakończenie dodam, że taki napój nie musi być jedynie smakołykiem dla dzieci. Jeśli robisz czekoladę dla dorosłych dodaj do niej 50 ml whisky lub rumu. Twoi goście oszaleją z zachwytu! 

Składniki

  • 250 ml mleka
  • 50 g czekolady
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 kora cynamonu
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią
  • mielony cynamon do podsypania
  • bita śmietana do dekoracji

Przygotowanie

  1. Na wolnym ogniu podgrzej wszystkie składniki.

  2. Poczekaj aż czekolada się stopi, a cynamon zaromatyzuje całość.

  3. Nie śpiesz się, powinno to potrwać kilka minut. Nie gotuj czekolady, a jedynie solidnie ją podgrzej.

  4. Wyjmij i osusz papierem korę cynamonu. 

  5. Do kubka wlej czekoladę, udekoruj śmietaną i laską cynamonu.

  6. Obsyp cynamonem i podawaj od razu, bo śmietana szybko się topi.