spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese

Jak zrobić spaghetti bolognese? Oto prosty przepis na makaron z sosem bolognese, który robię od lat. Właśnie w tej wersji ze smażonym mięsem i warzywami, w intensywnie pomidorowym sosie najbardziej lubią go moje dzieci. Ale nie tylko. Oto obiad, który uwielbiają i mali i duzi – prawdziwa klasyka włoskiej kuchni, ale w zdrowszej wersji. 

Sos do spaghetti bolognese

Przede wszystkim na dobry sos składa się dobrej jakości mięso przysmażone na oliwie z przyprawami i warzywa. Z pewnością jakość mięsa jest tu kluczowa. Choć Włosi uparcie dodają do bolognese wołowinę, myślę, że lepszy będzie chudszy mielony indyk. Oczywiście czasem robię bolognese z wołowiną, ma wtedy bardziej głęboki smak, ale na co dzień przygotowuję drobiową wersję bolognese z ukrytymi w nim warzywami.

zdrowe spaghetti bolognese
Zdrowsze i lżejsze spaghetti bolognese

Warzywa w sosie bolognese

Ogromne zdziwienie wyraził wczoraj mój syn, gdy dowiedział się, że w sosie są marchewka i cebula. A jednak mój drogi! Dlatego jeśli chcesz, żeby Twoje dziecko jadło więcej warzyw, Ty również ukrywaj je w swoich daniach. Sos pomidorowy to idealna przykrywka! Jeśli chodzi o inne dodatki do sosu bolognese to godna uwagi jest też wędzona papryka. Choć z natury węgierska, świetnie sprawdza się w kuchni włoskiej. Używam jej bardzo często, a do bolognese pasuje idealnie. Świetnie wzbogaca jego smak, nadaje pyszną, wędzoną nutkę i podkreśla kolor sosu. To jedna z tych przypraw, która gdy już trafi do Twojej kuchni okazuje się niezbędna i niezastąpiona, jakby zawsze w niej była.

Spaghetti bolognese

Do pysznego sosu wybierz dobrej jakości makaron przygotowany w 100 % z pszenicy durum. To twarda odmiana pszenicy, z której otrzymuje się makaron o większej elastyczności, który dodatkowo podczas gotowania nie zmienia się w papkę. Myślę, że warto wspomnieć o tym, że sos przylega do niego idealnie. Oczywiście jeśli gotujesz makaron do spaghetti bolognese, ugotuj go al dente i nie płucz go przed dodaniem do sosu. Jeśli zamierzasz podać danie później, bo np. czekasz na resztę domowników, wymieszaj gorący makaron z odrobiną oliwy, która zabezpieczy go przed sklejeniem się w jedną wielką kluchę. 

spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese z parmezanem, aż chce się jeść, co? 😉

Zdrowe spaghetti bolognese

Nie ukrywam, że to o wiele lżejsza i mniej kaloryczna wersja spaghetti bolognese. Włosi smażą tłustą, mieloną wołowinę na oliwie, a później duszą ją z pomidorami, warzywami i winem. Niekoniecznie chciałabym, żeby taką wersję jadło moje dziecko. Dlatego kładę przed Tobą przepis na dziecięcą, a równocześnie odchudzoną wersję tego włoskiego klasyka, która w niczym, prócz kalorii, nie ustępuje oryginałowi. Bez wątpienia jest równie pyszna i bardzo pomidorowa. Mam nadzieję, że zasmakuje Wam tak samo jak wszystkim, którzy jedli spaghetti bolognese w moim domu. 

Składniki

4-5 porcji

  • 500 g mielonego mięsa np. z nogi indyka lub wołowiny 
  • 1 l gęstego przecieru z pomidorów pasaty
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3-4 łyżki oliwy 
  • 1-2 średnie marchewki
  • 2 średnie cebule
  • ewentualnie 1-2 gałązki selera naciowego 
  • 3-4 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka posiekanej świeżej bazylii
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich 
  • ok. 2-3 łyżeczki cukru 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól do smaku 

dodatkowo:

  • makaron spaghetti ok.100 g suchego na porcję
  • parmezan do posypania
  • bazylia do dekoracji 

Przygotowanie

  1. Warzywa umyj i obierz.
  2. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę, a marchewkę zetrzyj na grubych oczkach tarki. 
  3. Rozgrzej oliwę. 
  4. Na rozgrzanej oliwie podsmaż cebulę z czosnkiem. Posól je (1/2 łyżeczki soli) i smaż, aż będą złociste. 
  5. Następnie dodaj na patelnię marchewkę (oraz posiekany seler gdy masz go w lodówce) i smaż warzywa, aż się skurczą i będą brązowo-złote.
  6. Na patelnię wrzuć mięso i smaż je z warzywami. Jeśli trzeba dodaj jeszcze trochę oliwy, aby mięso się smażyło, a nie gotowało. 
  7. Rozdrobnij mięso łyżką lub szpatułką na małe kawałki. 
  8. Do mięsa dodaj wędzoną paprykę i zioła prowansalskie. Pomieszaj, smaż ok. 1 minuty, aż papryka zacznie pachnieć. 
  9. Następnie na patelnię włóż przecier i cukier przesmaż je, aż zaczną pachnieć – a pomidory się karmelizować – ten patent świetnie podkręca smak pomidorów. 
  10. Wlej do dania passatę z pomidorów, wsyp 1 łyżeczkę soli, przykryj garnek/patelnię, aby sos nie ubrudził całej kuchni, ale mógł odparować o ok. 1/5 i duś bolognese ok. 20-25 min. W tym czasie warzywa się rozpadną (więc dzieci nie zauważą, że są w środku), a smaki połączą. 
  11. Na koniec dopraw sos posiekaną bazylią i solą.
  12. Podawaj z ugotowanym makaronem, posypany parmezanem i listkami bazylii.