Śledzie w oleju z suszonym pomidorem i żurawiną

Śledzie w oleju z żurawiną i suszonymi pomidorami

Śledź, szczególnie bałtycki, to wspaniała i smaczna ryba. Choć smażoną lubię jedynie nad morzem, w domu zwykle przygotowuję tatar ze śledzia albo śledziowe sałatki. Uwielbiam śledzie marynowane w aromatycznych olejach. Im bardziej wartościowych tym lepiej, bo nasze organizmy potrzebują kwasów wielonienasyconych Omega-3 i Omega-6.

Śledzie w oleju

Olej to idealny nośnik smaku i konserwant, który dokładnie otacza śledzie i zapobiega ich psuciu. Aromatyczne oleje idealnie pasują do marynowanych potraw, a śledzie zawsze wdzięcznie przyjmują aromaty przypraw jeśli spędzą z nimi w zalewie dwa, trzy dni. Uwielbiam używać do śledzi olejów tłoczonych na zimno, najlepsze są te ekologiczne – są najzdrowsze i najładniej pachną. Jednak w tym wypadku postanowiłam użyć oleju rzepakowego spod suszonych pomidorów ze względu na jego wspaniały pomidorowy smak i zapach.

Jak przechowywać śledzie?

Ja układam śledzie na przemian ze składnikami w wysokim i czystym słoiku, a później zalewam całość olejem. Ważne jest to, aby były w całości przykryte tłuszczem, dlatego warto docisnąć je w słoiku, aby wypuścić ewentualnie pęcherze powietrza.

Śledzie w oleju przepis
Śledzie w oleju z suszonych pomidorów

Składniki

  • 4 filety ze śledzi ala matijas
  • 300 ml mleka
  • 1-2 cebule
  • 10 połówek suszonych pomidorów
  • 3 łyżki suszonej, ale miękkiej żurawiny
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka drobnych kaparów
  • Sól, pieprz do smaku
  • Oliwa spod suszonych pomidorów

Przygotowanie

  1. Śledzie osącz z zalewy i zalej mlekiem. Odstaw na noc do lodówki.
  2. Filety z ryby osącz z mleka i wytrzyj dokładnie papierowym ręcznikiem. Lekko dociskaj ręcznik do śledzi dłońmi, aby były względnie suche.
  3. Pokrój śledzie w 2-3 cm paski.
  4. Suszone pomidory pokrój w paski.
  5. Cebulę posiekaj w drobną kostkę.
  6. W słoiku układaj warstwowo: cebulę, kapary, pomidory, żurawinę i śledzie.
  7. Każdą warstwę, aż do wyczerpania składników posyp oregano.
  8. Powtarzaj czynność do wyczerpania składników.
  9. Śledzie zalej oliwą spod pomidorów.
  10. Odstaw na 1-2 dni do lodówki. Po tym czasie są najsmaczniejsze.
  11. Jeśli szczelnie przykrywa je olej możesz je przechowywać w lodowce nawet ponad tydzień.