sernik bez cukru

Sernik waniliowy z malinami bez cukru

Przepis na pyszny, bardzo kremowy sernik waniliowy bez cukru, na ciasteczkowym spodzie z soczystymi malinami. Prosty przepis, który dzięki kilku patentom, na stałe wejdzie do Twoich ulubionych. 

Spód do sernika waniliowego bez cukru 

Najprostszy spód do ciasta zrobisz z ciasteczek. Wybierz suche, chrupiące i twarde herbatniki. Ja sięgam po ciasteczka Lotus lub imbirowe herbatniki z Ikei.  Są pysznie pikantne i chrupiące, dlatego świetnie wzbogacają smak sernika. Ciasteczka zmiksuj z masłem, olejem kokosowym lub masłem ciasteczkowym. Akurat miałam masło ciasteczkowe, więc postanowiłam je wykorzystać, bo podkręca smak herbatników, ale sam olej czy masło też będą dobre. Niegdyś zawsze robiłam do sernika kruche ciasto. Teraz częściej sięgam po właśnie taki spód, ponieważ robię go bez bałaganu i w kilka chwil.

Jak zrobić sernik waniliowy bez cukru 

Przede wszystkim kremowy sernik musisz piec w niskiej temperaturze. 150/160 stopni to absolutna górna granica. Powyżej niej sernik będzie bardziej suchy i zwarty. Dzięki niższej temperaturze, można zrezygnować też z dużej ilości tłuszczu w serniku, bo i on odgrywa kluczową rolę w strukturze ciasta. Na zakończenie dodam, że mój sernik waniliowy bez cukru smakuje wręcz bosko. Bez wątpienia to zasługa erytrolu, który choć nie ma kalorii smakuje tak samo jak cukier. Słodziki zwykle mają nieprzyjemny posmak. Jednak erytrol jest inny. Bije na głowę gorzką stewię i aspartam o chemicznym posmaku.

sernik bez cukru
Kremowy sernik bez cukru

Składniki

na sernik o śr. 24-26 cm

  • 1 kg sera twarogowego 
  • 1 szklanka erytrolu (ew. cukru pudru)
  • 2 łyżeczki pasty waniliowej (lub 12 g cukru z wanilią)
  • 5 jajek rozm. M
  • 40 g budyń waniliowy bez cukru 
  • 70 g masła

spód:

  • 170 g (1 op.) ciastek imbirowych
  • 1 łyżka masła ciasteczkowego Lotus (zwykłego masła lub oleju kokosowym)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub masła)

dodatkowo:

  • 500 g malin 

Rada 1: poza sezonem użyj mrożonych malin – podgotuj je z 2-3 łyżkami erytrolu i podaj jako sos. 

Rada 2: jeśli chcesz, żeby spód był grubszy zrób go z podwójnej porcji składników.

Przygotowanie

  1. Ciasteczka zmiksuj na piasek.
  2. Olej kokosowy i masło ciasteczkowe stop w mikrofalówce lub kąpieli wodnej. 
  3. Piekarnik nastaw na 150 stopni. 
  4. Płynne wlej do ciastek i zmiksuj na mokry piasek. 
  5. Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. 
  6. Wysyp na dno ciasta i równomiernie rozprowadź na dnie formy, tworząc płaski, równy spód. 
  7. Teraz zrób sernik: stop masło. 
  8. Erytrol zmiksuj na “cukier” puder. 
  9. Ciepłym masłem zalej erytrol. Wymieszaj. 
  10. Dodaj jajka (koniecznie w temp. pokojowej, żeby nie zważyły się w kontakcie z ciepłym masłem) i wanilię.
  11. Ubij na kremową masę. 
  12. Do masy dodaj budyń, zmiksuj, aby nie powstały grudki (budyń dodaje się teraz, bo po dodaniu sera, już go tak dobrze nie rozmieszasz).
  13. Na końcu dodaj do masy ser i dokładnie, ale na bardzo wolnych obrotach miksera (żeby sernik za bardzo się nie napowietrzył, nie urósł, a później nie popękał) wmieszaj ser do masy. 
  14. Sernik delikatnie przelej na spód. 
  15. Piecz ciasto w 150 stopniach przez 45 minut. Jeśli sernik nie ma zwartego środka – dotknij go – powinien sprężynować, a nie się zapadać i przyklejać do palca – piecz go jeszcze 10-15 minut.  Następnie wyjmij ciasto z pieca i wystudź. Po wystudzeniu przechowuj w lodówce. 
  16. Rada: Sernik podczas pieczenia urośnie i opadnie – to naturalna kolej rzeczy. 
  17. Najlepszy jest na drugi dzień – po nocy spędzonej w lodówce. 
  18. Tuż przed podaniem udekoruj sernik malinami.