Domowa kawa, która smakuje jak z najlepszej kawiarni? To możliwe! Hit jesieni czyli Pumpkin Spice Latte z domowym syropem z prawdziwej dyni to coś co pokochasz. Niesamowity cynamonowy aromat, nutka goździków, zapach i smak dyni w cudownie słodkiej otoczce, to połączenie jedyne w swoim rodzaju. Warto go spróbować.
Historia Pumpkin Spice Latte – Dyniowego Latte
Moda na tę pyszną kawę przywędrowała do nas z Ameryki. Wiele osób łączy ją z siecią kawiarnii Starbucks, która to w 2003 r. wprowadziła napój na rynek (więcej o tym wydarzeniu możesz przeczytać u źródła tutaj). W ciągu pierwszej dekady swojego istnienia Pumpkin Spice Latte zamówiono aż 200 milionów razy! Muszę przyznać, że marketingowcy Starbucka wyciągnęli swoje magiczne różdżki i zmienili świat kawy na dobre, a dzięki ich pomysłom dyniowe latte na dobre zawojowało świat.
Pumpkin Spice Pie – historia przyprawy do ciasta dyniowego
Godne uwagi jest to, że bez syropu dyniowego Pumpkin Spice Latte byłoby zwyczajną Caffe Latte. Dlatego cofnijmy się w czasie i przyjrzyjmy się przyprawie, która wzniosła dynię na inny poziom. Większość z nas słyszała o słynnym amerykańskim placku dyniowym pieczonym na Święta Bożego Narodzenia czy Święto Dziękczynienia. Przepis na ciasto przywędrował do USA z Wielkiej Brytanii. Zapiski o nim znaleziono w książce kucharskiej autorstwa Hannah Woolley, a mianowicie „The Gentlewoman’s Companion” z 1675r. Przepis przebył ocean i powędrował do Kanady i USA, gdzie z czasem przyjął się jako tradycyjny sposób na celebrowanie Święta Dziękczynienia, oczywiście z dodatkiem świątecznych, korzennych przypraw.
Jak powstało Pumpkin Spice
Chcąc ułatwić pracę gospodyniom domowym firma Mc Cormick wypuściła na rynek pierwszą przyprawę do placka z dyni, a mianowicie Pumpkin Spice. Stało się to w 1934 r. Przyprawa składała się (i składa do dziś) z mielonych cynamonu, imbiru, goździków, ziela angielskiego i gałki muszkatołowej. Dzięki temu produktowi każdy w swoim domu mógł przygotować idealny placek dla swojej rodziny.
Syrop dyniowy
Reasumując przyprawa do dań z dyni na słodko inspirowała i inspiruje ludzi od dziesiątek lat. Powstało również tysiące wariacji na jej temat. Jedną z nich jest syrop dyniowy, który na bazie aromatycznych przypraw i aromatów zawładnął miłośnikami korzennego smaku z nutką dyni. Przepis na syrop znajdziesz tutaj, a teraz nie pozostaje nam już nic innego jak zaparzenie pysznej Pumpkin Spice Latte.
Różne warianty Dyniowej Latte
Na zakończenie jeszcze jeden istotny fakt. Oczywiście syrop jest wegański więc możesz użyć dowolnego roślinnego mleka i przygotować wegańskie PSL. Możesz też ubić śmietankę kokosową, aby pokryć swoje latte bitą śmietaną!
na 1 kawęSkładniki
Przygotowanie