kawa z karmelem

Mrożona kawa karmelowa

Mrożona kawa karmelowa jest niezwykle popularna, pyszna, słodka i orzeźwiająca. Nic dziwnego. Karmel i słony karmel szturmem wdarły się do rodzimej galerii sław i napojów. Spróbuj kawy karmelowej z mojego przepisu.

kawa mrożona
Kawa mrożona z karmelem

Domowy karmel

Syrop karmelowy do kawy mrożonej łatwo zrobisz w domu. Jest tylko jeden haczyk trochę to trwa, nawet jeśli robisz porcję na jedną kawę. Porcję karmelu robiłam ok. 10 minut. Dlatego z cierpliwością smaż cukier, aż zmieni się w syrop, a później zbrązowieje. Od poziomu zbrązowienia cukru zależy kolor karmelu. W przeciwieństwie do syropów ze sklepu składa się jedynie z 4 składników. Jeśli chcesz, żeby karmel był płynny gotuj go krócej, jeśli wolisz bardziej gęsty karmel gotuj go dłużej. Na zakończenie dodam, że musisz bardzo uważać – smażony cukier jest bardzo gorący i podczas dodawania kolejnych składników strasznie „bąbluje”.

Kawa z solonym karmelem

Jeśli lubisz solony karmel dodaj do karmelu na patelni szczyptę soli. Poza tym nic nie zmienia się w przepisie. Solony karmel ma fajny, ciekawy smak, jeśli jeszcze go nie znasz koniecznie spróbuj. Niegdyś w Starbucksie królowały latte z solonym karmelem, dlatego nadrób zaległości i zrób sobie taką kawę w domu.

Składniki

  • 100 ml zaparzonej kawy
  • 100-150 ml mleka
  • Lód

Karmel:

  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 łyżka wody
  • 2 łyżki płynnej śmietanki 30 %

Przygotowanie

  1. Zaparz kawę.
  2. Zrób karmel.
  3. Na małą patelnię wsyp cukry, gdy się podgrzeje dodaj wodę.
  4. Gotuj syrop jedynie ruszając patelnią – nic do niej nie wkładaj.
  5. Gdy karmel będzie płynny smaż go, potrząsając od czasu do czasu patelnią, aż będzie brązowy.
  6. Ostrożnie dodaj do syropu śmietankę – będzie intensywnie bąblował i się pienił.
  7. Gotuj karmel jeszcze chwilę (1-2 min), aż uzyskasz odpowiednią gęstość karmelu. Powinien mieć konsystencję płynnego jogurtu.
  8. Dno i boki szklanki łyżką oblej karmelem.
  9. Na dno szklanki włóż lód.
  10. Dopełnij szklankę do połowy mlekiem, potem uzupełnij kawą.
  11. Wlewaj kawę po łyżce: łyżkę trzymaj tuż nad mlekiem i wlewaj kawę na łyżkę, a nie bezpośrednio do kubka. Dzięki temu stworzysz ładne warstwy.
  12. Podawaj kawę mrożoną od razu.