gofry

Gofry

Pyszne, chrupiące gofry to smak wakacji nad morzem. Dzieciństwa, festynów i beztroski. Nie znam nikogo, kto by ich nie lubił. Oto przepis na gofry idealne z domową frużeliną truskawkową.

gofry
Domowe gofry

Ciasto na gofry 

Sekretem pysznych gofrów jest oczywiście dobre ciasto. Powinno mieć konsystencję jogurtu naturalnego i ładnie pachnieć wanilią. Jednak nawet najlepsze ciasto na nic się zda, jeśli nie masz dobrej gofrownicy o dużej mocy. Niektóre nie dosmażają gofrów i sprawiają, że są kapciowate, a nie chrupiące. Dlatego jeśli jesteś miłośnikiem gofrów przede wszystkim spraw sobie solidny sprzęt do robienia gofrów. Zaręczam, że Ci się zwróci. 

domowe gofry
Chrupiące domowe gofry

Jak smażyć gofry

Na zakończenie dla początkujących gofrowników mam kilka ważnych porad. Choć do gofrów dodaje się sporo tłuszczu, mimo to, wsmaruj gofrownicę odrobiną oleju. Z pewnością najlepszy do tego będzie silikonowy pędzelek. Ale jeśli go nie masz, użyj zwilżonego olejem ręcznika papierowego. Przede wszystkim zwróć uwagę na to, aby wlewać ciasto do rozgrzanej maszyny. To kolejny błąd, który popełniają początkujący. Gdy gofry będą gotowe, lekko je przestudź i smaruj czym popadnie, najlepsze są z Nutellą i truskawkami lub frużeliną truskawkową. Reasumując uwielbiam gofry i mogłabym je jeść codziennie. Dzięki temu przepisowi stanie się to i Twoją dewizą. 

Składniki

ok. 10 gofrów 

  • 3 jajka kl. M
  • 300 ml mleka 2% tł.
  • 300 g mąki tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 125 ml oleju rzepakowego lub stopionego masła 
  • 20 g cukru waniliowego 
  • szczypta soli 

Przygotowanie

  1. Zmiksuj jajka, cukier i mleko.
  2. Dodaj mąkę, proszek i sól. 
  3. Zmiksuj ciasto na gładką masę. Powinno wyglądać podobnie do jogurtu naturalnego. 
  4. Dodaj tłuszcz i zmiksuj ponownie. 
  5. Odstaw ciasto na 10-15 minut. 
  6. Rozgrzej gofrownicę. 
  7. Smaruj ją za każdym razem odrobiną oleju.
  8. Smaż gofry. 
  9. Gotowe, podawaj z czym chcesz.