Cynamonowe markizy z kajmakiem

Cynamonowe markizy z kajmakiem

Pyszne cynamonowe markizy z kajmakiem to piękne ciastka na wyjątkowe okazje. Prosty przepis na ciasto kruche i kajmak to duet idealny. Nie napracujesz się przy nich, a wyglądają jak z eleganckiej cukierni. Musisz ich skosztować. 

Cynamonowe markizy z kajmakiem

Bez wątpienia nie ma Mikołajków bez pysznych ciasteczek.  Chciałam przygotować coś wyjątkowego i widowiskowego. Wybór był łatwy. Ciasteczka z widocznym, kremowym nadzieniem są jednymi z moich ulubionych. Przede wszystkim dlatego, że pięknie wyglądają. Lecz, aby nie mamić smakoszy jedynie wyglądem deseru, wybrałam dość oczywiste, ale niezwykle skuteczne połączenie cynamonu i skórki z cytryny. Niegdyś dodawałam je do wszystkiego na święta! Skóra z cytryny ożywia smak nie tylko wypieków, ale też dań wytrawnych np. ryb, grzybów czy drobiu. Wierz mi, warto mieć w swojej kuchni cytryny, ocierać z nich skórki, a sok i miąższ zużywać np. do herbaty. Na zakończenie kilka słów o ciastkach. Są kruche, a połączenie chrupkości z kremowym nadzieniem sprawia, że są wręcz uzależniające. Z każdym dniem po upieczeniu są smaczniejsze, bo kajmak bosko wsiąka w kruche ciasto. Dlatego ostrzegam cynamonowe markizy z kajmakiem rządzą: trudno skończyć na jednej!

kruche ciastka z kajmakiem
kruche ciastka z kajmakiem

Jak zrobić kruche ciasto? 

Nie ma dobrych ciasteczek bez sprawdzonego przepisu na kruche ciasto. Przede wszystkim musisz pamiętać o tym, żeby masło było zimne, a mąka przesiana i napowietrzona. Jeśli nie chcesz, aby ciastka chrupały użyj cukru pudru, jeśli lubisz chrupiące – wybierz cukier kryształ, ale drobno mielony. Lecz aby ciasteczka były idealne najważniejsze jest przede wszystkim krótkie wygniatanie ciasta rękoma. Naprawdę istotne jest to, żeby nie rozpuścić masła ciepłem dłoni. Ciastka z miękkim masłem nie będą kruche, a lepkie. Dlatego dobrze jest posiekać zimne masło w drobną kostkę i szybko zagnieść z mąką opuszkami palców. Kruche ciasteczka zawsze piekę bez proszku do pieczenia. W związku z tym zawsze są idealnie równe. Myślę, że mają też lepszy, mniej chemiczny smak.

kruche ciasteczka markizy
Kruche ciasteczka markizy

Składniki

Ciastka:

  • 350 g mąki tortowej + ewentualnie odrobina do podsypania
  • 200 g masła
  • 150 g cukru pudru
  • 10-12 g cukru z wanilią (op.)
  • 4 żółtka
  • 6 g mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny

dodatkowo:

  • puszka ulubionego kajmaku

Przygotowanie

  1. Zimne masło pokrój w kostkę o boku 1×1 cm.
  2. Mąkę przesiej z cukrem pudrem do miski. 
  3. Dodaj cukier z wanilią, cynamon i skórkę. 
  4. Zagnieć szybko ciasto, najlepiej zimnymi dłońmi, tak aby uzyskać kruszonkę.
  5. Do kruszonki dodaj żółtka (dobrze je wcześniej wybić do miseczki, dłonie w maśle nie pomagają w rozbijaniu jajek).
  6. Wyrób ciasto, a gdy się połączy w jednolitą masę owiń je folią i schowaj na godzinę do lodówki. 
  7. Ciasto wyjmij, podziel na 2 części.
  8. Każdą część wałkuj po kolei na grubość 4-5 mm.
  9. Wycinaj ciasteczka – kółka szklanką lub foremką.
  10. Jeśli ciasto klei się do wałka podsyp je lekko mąką. 
  11. Układaj je od razu na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia. 
  12. W połowie ciasteczek wytnij gwiazdki – stworzysz spody i wierzchy. 
  13. Ułóż wycięte gwiazdki na blaszce, tak aby też się upiekły.
  14. Układaj ciasteczka tak, aby się nie stykały w 3-4 mm odstępach.
  15. Piecz ciasteczka na blaszce w rozgrzanym do 150 stopni piekarniku przez 15-20 minut, w zależności od mocy piekarnika.
  16. Wystudź ciasteczka.
  17. Całe ciasteczka smaruj kajmakiem, po ok. 2 łyżeczki na jedno.
  18. Nakładaj ciasteczka z wyciętymi gwiazdkami. 
  19. Składaj i lekko dociśnij. 
  20. Podawaj od razu lub przechowuj w szczelnym pojemniku przez tydzień w lodówce. 

kruche ciasteczka z kajmakiem
kruche ciasteczka z kajmakiem